”Får Musk hjärtinfarkt halveras aktiens värde”

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Foto: Stefan Mattson
Tesla Model S framför fabriken i USA.

Tesla har fått härja ostört på elbilsmarknaden länge nog tycker de konventionella biljättarna som nu laddar för revansch.

Kommer IT-företaget kunna stå emot?

– Företaget är en stor chansning och bolaget tjänar inga pengar, och jag skulle själv inte lägga mina sparpengar där, säger sparekonomen Claes Hemberg på Avanza.

Med ett börsvärde på hela 30 miljarder dollar, vilket är nivåer betydligt över halva General Motors, är Teslas aktie skyhögt värderad – och förväntningarna likaså. Fler än 8 000 svenskar äger själva Tesla-aktier, vilket gör den till svenskarnas näst mest ägda USA-aktie efter Apple, men kommer det nydanande teknikföretaget stå emot när biljättarna själva lanserar sina elbilar? Analytikern Claes Hemberg på Avanza är inte helt säker – men ser en spännande framtid komma.

– Som det är nu är det entusiaster som köper Tesla-aktier. Det är IT-nördar som gillar it-tekniken, och inte självklart grundprodukten. Aktien är väldigt dyr och bolaget tjänar inga pengar, så det är en stor chansning, förklarar Claes Hemberg.

Vad händer när lyx-tyskarna kommer?

Audi har meddelat att de 2018 lanserar en egen elbil med 50 mils räckvidd och närmare 500 hästkrafter, BMW breddar snart sin elbils- och hybridflotta inom i-serien samtidigt som Mercedes storsatsar. Kommer då lilla Tesla kunna mota Olle i grind – eller har jättarna medvetet väntat ut marknaden för att snart slå till med full kraft?

– Det spännande med Tesla är att de inte har något alternativ. De tillverkar bara elbilar. I en Volkswagen-fabrik gör man varianter med flera drivmedel. Det kan göra att man tror att Tesla kommer snabbare framåt. Vissa cyniker menar att jättarna är bakåtsträvare och inte ens vill sälja elbilar eftersom de tjänar pengar på reparationer.

– Men sen kommer nästa steg. Kan Google och Apple sälja bilar? Om nu grundidén med bilar inte längre är förbränningsmotorer kommer vi kanske få se biltillverkare som bara bygger skalen, sen får andra sätta in egen motor och egen it-teknik.

Absolut inte satsa på Tesla

Om du själv investerar pengar och blickar fram tio år – skulle du valt en traditionell tillverkare eller Tesla?

– Det skulle bli hälften-hälften i så fall. Men absolut inga sparpengar i Tesla, max en procent. Det är ett utsatt företag och om Elon Musk får hjärtinfarkt skulle aktiens värde halverats direkt. Snart kommer folk-teslan (Model 3, reds. anm.) vilket gör det till en jättespännande bransch, men jag ska säga att jag inte äger några egna bilaktier. Det kanske säger en del, avslutar Claes.

Erik Gustafsson

Publicerad:

MER OM MIN BIL