Nya prognosen: Blir bästa året någonsin

Publicerad:
Uppdaterad:

Ett rekordår – det spår branschen.
Det är högtryck i bilförsäljningen och nu skruvar Bil Sweden upp sin prognos för året.

– Registreringarna har ökat 20 månader i rad. Skulle prognosen slå in kommer det tidigare rekordet från 1988 att överträffas, säger Bertil Moldén, vd för Bil Sweden.

I början av året trodde branschorganisationen att det skulle säljas 327 000 bilar, en ökning på ett redan starkt bilår som 2014 var. Men nu, när åtta månader har gått, ser man att det var en lite väl försiktig siffra. Istället har man nu skruvat upp förväntningarna och enligt den nya prognosen så ska det registreras 345 000 bilar på helåret 2015. Vilket är en rekordsiffra.

– Registreringarna har ökat 20 månader i rad och hittills i år har uppgången varit drygt elva procent jämfört med ett redan starkt fjolår, säger Bertil Moldén.

Låga räntor ett svar

Skälet till att svenskarna rusar till bilhallarna är flera, men Bil Sweden anger att låga räntor och en stabil arbetsmarknad gör sitt för handlarna ska ha fullt sjå. Dessutom finns det demografiska förklaringar.

– Vi ser att vissa grupper ökar starkt, till exempel äldre kvinnor, som i många fall för första gången köper en egen ny bil. En annan faktor som driver på marknaden är det sug efter begagnade bilar som uppstår när många nya svenskar börjar etablera sig, skaffar körkort och får inkomster. Sverige har idag en betydligt större befolkning än rekordåret 1988 och årets försäljningssiffror är därför inte extrema. Den växande bilismen är något samhället bör planera för, fortsätter Bertil Moldén.

Ger bra tillväxt i landet

De positiva effekterna av ökad nybilsförsäljning är många. Bland annat så anger Bil Sweden att arbetstillfällena i branschen ökar och sett på de närmaste tre åren räknar man med att verkstad och bilhandel kommer att behöva anställa ytterligare 5 000.

En annan positiv effekt är att svenska bilparken förnyas – vilket innebär att moderna säkra bilar ersätter äldre och inte lika säkra modeller. Dessutom blir det en bättre miljö då utsläpp och förbrukning på moderna bilar är lägre.

Aftonbladet Bil

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN

MER OM MIN BIL