Rekordet: Sålde för 1,4 miljarder – på tre dagar

Av: 

Fredrik Wallin

Bilar

Rekord, på rekord, på rekord.

Klassiska bilar är hetare än någonsin.

Bara i helgen såldes det exotiska exemplar för nästan tre miljarder kronor.

Sugen på mer nyheter? Följ Aftonbladet Bil på Facebook

Förra veckan pågick Monterrey Car Week och i Pebble Beach hölls de årliga bilauktionerna. Och i år var de något i hästväg. Auktionshuset RM Sothebys utropare måste vara hesa då flera av de bilar de hade uppe till försäljning slog rekord.

Många Ferrari-rekord

Under fredagen så gick den så kallade ”Pinnacle Portfolio” under klubban och i den fanns det riktiga rariteter men även ”udda” bilar som den första Bugatti Veyron och påve Johannes Paulus II Ferrari Enzo.

Dock var det en Ferrari 250 LM från 1964 som såldes för högst pris. Efter desperat budgivning föll klubban på 17,6 miljoner dollar, motsvarande 150 miljoner kronor. Enligt RM Sothebys är det rekord för bilmodellen.

En annan dyr Ferrari var en 250 GT Berlinetta Competizione från 1956 som gick för 13,2 miljoner dollar, 112 miljoner kronor.

Vidare så slog påvens Enzo nytt rekord. Bilen som är nr 400 i serien (skulle egentligen bara vara 399) såldes för 6,05 miljoner dollar, 51 miljoner kronor.

Inte bara Ferrari

Även om klassiska Ferrari-bilar är det som generellt säljs för högst summor. Var det en hel del andra bilar som gick för rekordsummor.

En fabriksuppgraderad McLaren F1 LM såldes för 117 miljoner kronor, en 1953 års Jaguar C-Type Works Lightweight såldes för 112 miljoner kronor och en Maserati MC12 från 2005 klubbades för 18 miljoner kr.

RM Sothebys tredagarsauktion var med råge den som omsatte mest pengar och enligt auktionshuset så var det nytt rekord för dem. Men de var inte ensamma om att sälja bilar i helgen även Goodings&Co, Mecums samt Bonhams hade ett bra utbud och totalt såldes det bilar för 338 miljoner dollar under helgen.

ANNONS

Teckna bilförsäkring hos Nordens tredje största försäkringsbolag - Gjensidige. Vi försäkrar 2,5 miljoner bilar idag. Klicka här

Extern länk från Gjensidige

Teckna här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Bilar