Avslöjat: Här bygger Volvo en ny bilfabrik

Av: 

Erik Gustafsson

Volvo

Volvo ska bygga en helt ny bilfabrik i USA.

Bygget kostar 4,3 miljarder kronor – och börjar snart.

– Volvo kan inte hävda att man är en äkta global biltillverkare utan industriell närvaro i USA. I dag blev vi det, säger Håkan Samuelsson.

4,3 miljarder kronor – så mycket ska Volvo investera i sin nya USA-fabrik. Det trots att försäljningen fortfarande trevar i USA. Men Volvo vill återigen bli stora på den så viktiga marknaden, och menar att en fabrik understryker deras satsningar och ska hjälpa dem uppåt.

– Volvo Personvagnar kan inte hävda att man är en äkta global biltillverkare utan att ha industriell närvaro i USA. I dag blev vi det, säger Volvo-chefen Håkan Samuelsson i ett pressmeddelande.

– USA är en mycket viktig del av vår globala omvandling och dagens tillkännagivande gör det mycket tydligt att Volvo är i USA för att stanna.

Avslöjar inte var

Var fabriken ska ligga vill Volvo ännu inte avslöja. Inte heller vilken kapacitet den nya fabriken kommer att få. Tillverkaren har dock som mål att sälja 100 000 bilar per år, nästan dubbelt upp jämfört vad man gör i dag.

Fabriken kommer hjälpa Volvo att snabbt kunna bygga bilar efter beställning utan att tvingas till stora varulager, samtidigt som de minimerar påverkan av valutaförändringar, skriver Volvo i ett pressmeddelande. I en intervju nyligen sade dessutom Volvo-chefen att man vill samarbeta med Apple genom att låta bygga deras framtida bil i sina fabriker.

Får fabriker på tre kontinenter

När bygget startar och när fabriken väntas stå färdig är inte heller något Volvo vill avslöja, men eftersom man tidigare meddelat att man tänker importera Kina-byggda bilar till den amerikanska marknaden ligger fabriker säkerligen ett par år fram i tiden. Med den färdig har Volvo plötsligt fem bilfabriker på tre av världens kontinenter. Två stycken i Europa, två i Kina och en i USA.

Många av Volvos konkurrenter har redan fabriker i USA och BMW är genom produktionen av sina X-modeller landets största bilexportör.

En nyligen publicerad rapport avslöjade att Mercedes betalar ut bäst lön till sina fabriksanställda i USA, med en medellön på motsvarande 559 kronor per timme, medan Volkswagen och BMW betalar sämst med lönenivåer på 327 respektive 336 kronor per timme, enligt Automotive News.

ANNONS

Tävla om bensinpengar och byt bilförsäkring!

Extern länk från Compricer

Jämför och byt nu

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Volvo

Motor

USA

Bilar

MER OM MIN BIL

Rykten: Volvo vill bygga Apple-bilen

Efter succéåret: Volvo tredubblar sin vinst

Volvo och Uber i nytt samarbete

Volvo succé – ger ”ohållbar situation”

Volvo Cars växer – nya XC60 inger hopp

Rapport: Så mår Volvo ekonomiskt

Köpte bilar för 13,4 miljarder – utan att provat

VW toppar listan – är största biltillverkaren

Obegripligt stora skador för tysk industri

Volvo Cars utesluter inte dieselsubventioner

Collin om Volvos nya super-elbil – så står den sig mot Tesla

Volvo premiärvisar sin XC40

Robert Collin sågar Volvo Cars

Gör succé i världen – men tappar i Sverige

Volvos bevis: ”Visar att vi är premium”

Volvo släpper elbil 2019

AVSLÖJAR: Ännu mer samarbete i framtiden

Storägare vill dela upp Volvokoncernen

Biltest: Nya S60 är det bästa Volvo gjort

Kolla hit: Här är Volvos nya bilar

TEST: Så bra är nya Volvo V90 B4

Därför blir nya V60 ingen folkhemsfavorit

Var tredje Volvo ska vara självkörande

Första bilden på nya Volvo-kusinen