Körde bilen från passagerarsätet – döms

Publicerad 2018-03-19

Körskolläraren döms för sitt annorlunda körsätt.

Medtrafikanter reagerade på den märkliga körstilen och ringde polisen.

Körskollärarens otraditionella val – att framföra bilen från passagerarsätet – resulterade i indraget körkort och böter.

Den danska körskolläraren skulle ta sig till en tågstation på Jylland, och satte sig i bilen. Under den korta resan hann två personer reagera på hur bilen framfördes och höra av sig till polisen.

Mannen hade nämligen bestämt sig för att slå sig ner på bilens högra sida, i det främre passagerarsätet.

Vinglade kraftigt

Bilen, som används till förarutbildning, är försedd med gas, broms och koppling även på högersidan, men ratt fanns det bara en av. För att styra var mannen därför tvungen att sträcka sig över till ratten på förarsidan, vilket gjorde körningen något ostadig.

– Vittnena var säkra på att körskolläraren var ensam i bilen. Därutöver förklarade de att de en enstaka gång varit tvungna att bromsa hårt för att undvika krock, eftersom han vinglade kraftigt, säger åklagaren Tobias Engby i ett pressmeddelande, skriver Ekstrabladet.

Ont i ryggen

Rätten kom fram till att mannen inte iakttagit tillräcklig hänsyn till trafiksäkerheten genom att köra bilen från fel sida.

– Körskolläraren förklarade i rätten att det inte var rätt gjort, men att han å andra sidan lutade sig in över armstödet på grund av sin dåliga rygg, säger åklagaren i pressmeddelandet.

Mannen döms till villkorligt indraget körkort med en prövotid på tre år, samt en bot på 2 500 danska kronor.

Följ ämnen i artikeln