Ädel bilsamling under klubban

Av: 

Benjamin Ekroth

Bilar

Till salu: 38 bilar ur furst Rainiers garage

Bara en kunglig ägare...

Furst Rainier av Monaco var en hängiven bilsamlare.

Sju år efter hans död säljer sonen, furst Albert, en del av faderns unika samling.

Furst Rainier av Monaco dog 2005.

Furst Rainier av Monaco dog 2005.

Det tog furst Rainier 30 år att skrapa ihop sin bilsamling på över 100 bilar. Samligen går att beskåda på ett museum i Monaco och spänner från allt från militära veteranlastbilar och söta citybilar till klassiska amerikanska muskelbilar.

Bland bilarna som nu auktioneras ut finns flera riktiga klassiker och bil-ikoner men också många "helt vanliga" bilar som vem som helst har råd att köpa och äga. Med tillägget att de dessutom är i oantastligt skick och bara har haft en, kunglig, ägare.

Ett bra exempel är VW-bubblan, som enbart dras med ett mindre fel på bränslepumpen, som väntas gå för 40 000-50 000 kronor. Eller vad sägs om en franska familjebil av tidigt 1980-talssnitt: Citroën CX-kombin värderar auktionsfirman till mellan 100 000-200 000 kronor. Om du vill ha en bil i perfekt skick men som ändå är ett lite annorlunda alternativ till en begagnad Volvo V70. En Fiat 500 i Abarth-utförande kan också ropas hem.

Vill man vara lite sportigare så finns en supercool Porsche 928 eller den Mercedes 500 SEC AMG som fursten körde privat. Mercedesen är skräddarsydd hos AMG efter Rainiers önskemål och har specialratt, vinge på bakluckan, fälgar, speciallack som även inkluderar grillen, fönsterlister och modellbeteckningen på bakluckan. Bilen är också sänkt. Sparksamt körd - 8408 kilometer - och servad senast 29 mars 1983 då en bränslepump byttes. Auktionsfirman värderar den till mellan 150 000 och 250 000 kronor.

Auktionen hålls den 26 juli i Monaco och auktionsfirman beskriver det hela som en unik möjlighet att förvärva en bil från en av världens mest berömda samlingar.

Sonen, furst Albert, kommenterar auktionen så här:

– Tillsammans har vi etablerat en privat samling bilar som ligger mig extra varmt om hjärtat. Nu vill jag lägga till några nya modeller till samlingen.

Och vi andra har möjligheten att utöka våra samlingar med några rariteter med ädel proveniens.

ANNONS EXTERN LÄNK

Se över dina möjligheter till ett lån: Ansök om upp till 600 000 kr utan säkerhet genom Lendo.

Lendo

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Bilar