Utspelet: Om Tesla lyckas – kopierar vi

Publicerad:
Uppdaterad:

Tesla

Fiatchefen säger att de kommer plagiera framgång

1 av 2 | Foto: Foto: Tesla

En italiensk version av Tesla Model 3.

Fiat Chrysler Automobiles kan komma att kopiera det amerikanska konceptet, om Tesla och Elon Musk lyckas visa att det är ekonomiskt hållbart.

– Om han kan visa att det går, då gör vi det också, kopierar honom och adderar lite italiensk flärd, avslöjade bilkoncernens chef Sergio Marchionne.

Redan innan Tesla visade omvärlden sin budgetelbil – var världen såld.

När orderböckerna öppnade köade köpare utanför butikerna och innan Model 3 ens visat, var över 100 000 bilar förhandsbeställda.

Kön har vuxit rejält och nu är det närmare 400 000 personer som lagt handpenning på en bil ­– och intresset har inte gått övriga bilvärlden förbi. Men det finns viss skepsis också. Nyhetsbyrån Reuters rapporterar att Fiat Chrysler Automobiles koncernchef är en av dem som uttalat sig om Teslas Model 3.

– Jag är inte förvånad över den höga reservationssiffran. Men sen kommer den tuffa verkligheten…. Att bygga bilar, sälja dem och tjäna pengar på dem, sa Sergio Marchionne, vid ett framträdande på en aktiestämma.

Kopierar eventuell framgång

Koncernchefen sade att han inte förstod hur Tesla kunde göra en förtjänst på bilen med ett så lågt försäljningspris. Men om de visar sig att de går – kommer italienarna ta fram karbonpappret och börja plagiera konceptet.

– Om han [Elon Musk, Teslas grundare och chef Reds.anm] kan visa att det går, då gör vi det också, kopierar honom, adderar lite italiensk flär och får ut den på marknaden inom tolv månader, sade Marchionne.

■ ■ ■ Har du nyhetstips till Aftonbladet Bil? Mejla ditt tips hit.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN

MER OM MIN BIL