Audi utmanar Tesla – då kommer elbilarna

MOTOR

Ska lansera tre renodlade elbilar innan år 2020

Foto: AUDI
Under fjolårets Frankfurtmässa visade Audi upp elbilskonceptet Q6 E-tron.

Tillverkaren återlanserar namnet ”e-tron” – och först bland Audis tre renodlade elbilar blir en SUV.

Det bekräftar Rupert Stadler för Autocar.

Samtidigt antyder Audis vd att ett av fordonen blir en lyxsedan som ska utmana Tesla Model S

På förra årets Frankfurtmässa visade Audi upp elkonceptet ”Q6 E-tron”. Nu verkar det som suven kommer bli verklighet under 2018, men då under det egna namnet ”E-tron”. Innan 2020 är slut ska Audi ha lanserat tre renodlade elbilar. Suven kommer få sällskap av en mindre halvkombi, samt en stor sedan.

För Autocar antyder Audis vd Rupert Stadler att den senare ska ligga i lyxsegmentet, och kunna utmana den välbemedlade kundgrupp som i dag köper Tesla Model S.

Uppsving i efterfrågan

– Jag tror att det är vettigt för varumärket Audi att positionera sig i toppen av premiumsegmentet med den här drivlinetekniken, säger Rupert Stadler till Autocar.

Han antyder även att den mindre bilen kan bli en MPV.

– Just nu upplever vi ett uppsving i efterfrågan på sådana elkoncept, framför allt i stora ”megastäder”. De skulle kunna fungera bra för sträckor mellan 350-450 kilometer. Här är utrymmesfrågan väldigt viktig. Det innebär att vi kommer få se kompakta elbilar, men med en avsevärt förbättrad interiördesign. Kunderna vill att det ska vara enkelt att kliva ur bilen, med en hög förarposition, och en hög säkerhetskänsla, säger Rupert Stadler.

Jämför med Quattron

Trots att det går emot Audis tradition utesluter vd:n inte att kommande elbilar kan lanseras med bakhjulsdrift. Samtliga av Audis batteridrivna fordon kommer gå under beteckningen E-tron. Det kommer inte handla om ett eget undermärke, utan beteckningen kan vara ett tillägg till modellnamnet, som A6, A7, A8 e-tron, etcetera.

– Man kan jämföra det med den första Audi Quattron, som helt enkelt var känd som ”Quattro”. Över tid kommer E-tron förknippas med en helt renodlad el-drivlina, säger Rupert Stadler.

ARTIKELN HANDLAR OM

Audi

Bilar

Elbilar