Dags för den gröna bågen

ENV – världens första MC med bränslecell

Miljötänkandet har även nått mc-tillverkarna.

ENV är världens första bränslecellsdrivna mc.

Suzuki har just fått upp ögonen för motorcykeln och utvecklar nu en egen modell.

Johan Ahlberg fick en pratstund med Charles Parker som varit med och utvecklat ENV, den första bränslecellsdrivna mc:n. Parker jobbade åt Triumph.

Som en av få har jag fått provköra världens första bränslecellsdrivna motorcykel, planerad för serieproduktion.

Bränslet hos ENV är vätgas. Den så kallade bränslecellen omvandlar i sin tur den kemiska energi som skapas i cellen till el då vätgasen och luft blandas. Avgaserna består endast av vatten.

Som bäst alstrar den luftkylda bränslecellen 1 kilowatt. Den elektriska strömmen förser elmotorn med kraft samtidigt som den laddar de fyra seriekopplade 12-voltsbatterierna. Elmotorn driver i sin tur bakhjulet med hjälp av en tandad rem.

Enligt uppgift väger motorcykeln endast 80 kilo fulltankad. Markfrigången är väl tilltagen vilket straffar sig genom en hög sadelhöjd.

För mig känns det mesta helt rätt. Körställningen är rymlig och upprätt för min 183 centimeter långa kropp.

När jag vrider på gasrullen accelererar ENV iväg näst intill ljudlöst. Skönt ur miljösynpunkt men värre ur säkerhetsmässig synvinkel. Växellåda saknas och fotbroms likaså.

Kraft redan från början

ENV accelererar från stillastående till 80 kilometer i timmen på strax över tolv sekunder, så ni förstår att jag inte ramlar överbord av förskräckelse. Men motorn matar på med full kraft direkt från ”botten” vilket bidrar till en skönt udda känsla.

Enligt utvecklaren Intelligent Energy är serietillverkningen nära förestående.

Suzuki har hakat på tåget och är just nu i full färd med att utveckla en egen modell i samarbete med Intelligent Energy som går under arbetsnamnet Crosscage.

Johan Ahlberg

Fastbikes.se

ARTIKELN HANDLAR OM

Bilar