Premiär för världens billigaste bil

Publicerad:
Uppdaterad:
Tata Nano kostar bara 16 000 kronor – ny.
Foto: Saurabh Das
Tata Nano kostar bara 16 000 kronor – ny.

Bilar

På torsdagen presenterade indiska Tata Motors sin omtalade folkbil, kallad världens billigaste bil. Den kommer att kosta motsvarande 16000 kronor. Målgruppen är Indiens snabbt växande medelklass.

Foto: ERIC GAILLARD

Lanseringen av Tata Nano beskrivs av Ratan Tata, ordförande i jättekonglomeratet Tata, som en milstolpe i transporthistorien, av samma dignitet som när bröderna Wright gjorde den första flygningen eller när människan landade på månen för första gången.

”En säker bil”

Amerikanska medier har i sin tur jämfört Tata med den amerikanske bilpionjären Henry Ford, mannen som lanserade den första folkbilen, T-Forden. Tata tillbakavisar kritiken om att Nano kommer att bidra till utsläppen och nedsmutsningen. Ambitionen har varit att tillverka ett ”säkert, billigt transportmedel för alla väder – en folkbil, utformad för att klara alla säkerhetsstandarder och utsläppsregler och tillgänglig för alla.”

33 hästkrafter

Bilen har fyra dörrar och en liten motor, placerad baktill, med en volym på drygt 600 kubikcentimeter som utvecklar 33 hästkrafter. I grundutförandet saknar bilen finesser som luftkonditionering, elektriska fönsterhissar eller servostyrning.

På bilmässan i New Delhi avtäckte Ratan Tata bilmodellen till tonerna av Richard Strauss Also sprach Zarathustra – även använt som ledmotiv i Stanley Kubricks banbrytande film 2001: Ett rymdäventyr.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN