Kina-Volvo kan bli årets viktigaste bil

avErik Gustafsson

1 av 6

Gamla Volvo S60 blir först i världen – med att skeppas från Kina till USA.

Därmed blir svensk-kinesen första Kina-tillverkade bilen någonsin i staterna.

Topp eller flopp?

På bara några år har Volvo Personvagnar byggt tre helt nya fabriker i Kina. Två för bilar och en för motorer. Och nu gäller det att börja skörda frukten av investeringarna. Bilarna som produceras där borta är numera ersatta XC90, XC60 och en cirka åtta centimeter förlängd version av sedanen S60 – och det är den nu nästan fem år gamla bilen som kan bli årets viktigaste modell.

Varför? För den blir först i världen att exporteras från Kina till USA. Det kan verka som en petitess i sammanhanget, men faktum är att bilen kan innebära ett paradigmskifte inom bilvärlden och därmed öppna upp för fler tillverkare att göra likadant. För Volvos del hoppas naturligtvis företaget att den förlängda modellen ska locka amerikanarna och därmed höja de trevande försäljningssiffrorna. Om planen lyckas kan vi Volvo säkerligen räkna med några rejäla marginaler, men räkna också med att bilen synas under lupp av de Kina-skeptiska jänkarna.

Snart som hybrid

Vid introduktionen kommer två motorer på 2,0 respektive 2,5 liter att erbjudas med effekt på 240 och 250 hästkrafter. Troligt är också att även USA inom snar framtid får ta del av laddhybriden som snart introduceras i Kina. I den har dieselmotorn i V60 plug-in hybrid ersatts av en ny VEA-bensinmotor.

Volvo bedyrar också att kvaliteten på deras Kina-byggda bilar närmast överträffar den på bilarna som tillverkas i Göteborg och belgiska Gent. Framtiden får utvisa om det lugnar potentiella köpare.