Skylten ändras – så kan regplåtarna bli

avErik Gustafsson

MOTOR

Transportstyrelsen: Vi ska sätta ner foten och fatta beslut

1 av 4 | Foto: Foto: Rebecca Ahremark

Den svenska registreringsskylten ska förändras.

Förra veckan avslöjades att kombinationerna håller på att ta slut. Här är Transportstyrelsen olika alternativ.

– Vi ska snart sätta ner foten och fatta beslut, säger Mikael Andersson, Transportstyrelsen.

I takt med att allt fler registreringspliktiga fordon säljs i Sverige börjar kombinationerna för de svenska registreringsnumrena att ta slut. Nu tvingas Transportstyrelsen hitta ett nytt system för de klassiska plåtarna – och man jobbar med två parallella spår inför förändringen.

– Inget är klart än så länge, men man kan sträcka sig till att säga att de personliga skyltarna vi har i dag har sju tecken. Utifrån det resonemanget kan vi också diskutera införandet av ett sjunde tecken även på de ordinarie skyltarna. Ett annat spår är om man kan ändra sammansättningen som finns i dag med tre bokstäver och tre siffror, säger Mikael Andersson, pressansvarig för registreringsfrågor på Transportstyrelsen. Det skulle i så fall betyda att blanda bokstäver och siffror.

Många önskar ett regionstecken likt förr i tiden – skulle det vara aktuellt att återinföra?

– Nej, som det ser ut nu är det inte aktuellt. Vägtrafikregistret är i dag ett nationellt register och man måste också tänka på att registreringsskyltarnas utformning måste fylla en funktion. Att dra paralleller till det gamla systemet är inte ett spår.

Transportstyrelsen har under en tid tillbaka redan arbetat med frågan. Något beslut är däremot inte taget, men Mikael menar att man snart kommer att fatta ett beslut i frågan.

– Den information jag har är att man snart kommer kunna sätta ner foten och fatta ett beslut senare i år.

Hur länge till fungerar nuvarande system?

– Det är näst intill omöjligt att svara på. Det beror på hur många nya bilar som säljs, hur mycket som kommer in och hur mycket som skrotas bort. Det beror på konjukturen, men vi vet att vi behöver titta på frågan redan nu. Det handlar om ett omfattande ingrepp i vägtrafikregistret som tar ett tag att justera. Men vi snackar ett antal år framåt.

Kommer alla tvingas byta skylt?

– Nej. Vi kommer inte att ta bort de befintliga nuvarande skyltarna. De gamla skyltarna ska inte förpassas till historien, alla kommer få behålla de nuvarande, intygar Mikael.

ARTIKELN HANDLAR OM

Motor

Bilar