Nu kan polisen ge böter direkt på plats för rattsurfning

Publicerad:
Uppdaterad:

Trafik

Cirka 800 personer har dömts sedan det blev förbjudet att hålla i mobilen under körning. Och nu är det klart att det kommer att bli lättare för polisen att bötfälla rattsurfare, från och med den 1 oktober.

– Jag tycker det är väldigt bra, säger polisens presstalesperson Stefan Dangardt till SVT Dalarna.

Sedan februari i år är det förbjudet att hålla en mobiltelefon i handen medan man kör – och nu ska det bli lättare för polisen att få bukt med de som bryter mot lagen. Från och med den 1 oktober kan de bötfälla rattsurfare på plats genom att ge ett inbetalningskort på 1 500 kronor direkt vid vägkanten.

– Riksåklagaren vill pröva rimligheten i de penningböter man har delat ut tidigare. Det är nu prövat i domstol, så pass bra, så att vi polismän nu kan får den här delegationen att själva utdela ordningsbot, som i sig blir en laga kraftvunnen dom, säger polisens presstalesperson Stefan Dangardt till SVT Dalarna.

Polisen kommer kunna bötfälla rattsurfare direkt på plats.
Foto: TT
Polisen kommer kunna bötfälla rattsurfare direkt på plats.

Med böter direkt blir det enklare för polisen att ingripa. Som det har varit tidigare har de fått skriva en formell brottsanmälan som skickats till åklagare.

– Jag tycker att det är väldigt bra. Det blir en effektivare process och det blir lättare för polismännen att rapportera det här, säger Stefan Dangardt.

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM MIN BIL