Nya okända svenska superbilen officiell

MOTOR

Toppar 400 km/h: Nu släpper Koenigsegg alla detaljer

1 av 10

Sveriges andra biltillverkare Koenigsegg släpper nu alla detaljer kring sin nya superbil Agera S. Precis som sina modellsyskon Agera och Agera R är det en femliters V8 på över 1 000 hästkrafter under huven.

Knappt har den hunnit bli känd för allmänheten så har Koenigsegg senaste superbil Agera S blivit Singapores dyraste bil – någonsin. Enligt sajten worldcarfans gick helt nya Koenigsegg Agera S under klubban i helgen för motsvarande 27 miljoner kronor.

Går bara på bensin

Koenigseggs kunder har känt till Agera S sedan slutet av 2012, men det är först nu som modellen lanseras officiellt. Det betyder samtidigt att den Ängelholmsbaserade superbilstillverkaren Koenigsegg släpper alla fakta om bilen.

Motoreffekten bekräftas därmed till 1 030 hästkrafter och 1 100 newtonmeter. Det är något lägre än företagets värstingmodell Agera R. Anledningen till de lägre siffrorna är att den nya bilen inte går att köra på etanol – ett bränsle som är svårt att få tag i på den för företaget viktiga marknaden i Asien.

Toppar 400 km/h

Någon slöfock är det dock inte. Sprinten 0-100 km/h tar i Agera S 2,9 sekunder, upp till 200 kommer man på 7,9 och 300 knyck har avverkats efter 22,7 sekunder. Toppfarten är ännu inte testad – men ryktas nosa på 400 km/h-strecket.

Tack vare kolfiber i både kaross och hjul har vikten hållits nere på 1 415 kilo med förare och full tank.

ARTIKELN HANDLAR OM

Bilar