Dyraste märkena att försäkra

MOTOR

Lista över 50 bilmärken

Dyrt - men nödvändigt. Att köpa bilförsäkring kan ge vem som helst huvudvärk.

Nu är det svart på vitt - det är billigare att försäkra koreansk lågpris än en dyr italiensk sportbil...

Bilförsäkringen är en av de tyngsta posterna bland utgifterna för en bilägare. Att välja bilförsäkring är ett idogt arbete som kan ge resultat om du tittar och väljer med omsorg. Att välja rätt försäkringsbolag kan bokstavligen spara dig tusenlappar.

Nu har jämförelsesajten Insplanet tagit fram en lista över de modeller som är billigast respektive dyrast att försäkra. Genom att undersöka och jämföra nytecknandet av ett bilmärke hos flera försäkringsbolag har man fått fram ett snittvärde för respektive märke, bara helförsäkringar har jämförts. Mellan 10 och 13 försäkringsbolag beroende på bilmärke ingår i jämförelsen.

I en del fall är det inte så märkligt. Att det är dyrt att försäkra en Ferrari eller en Maserati kan nog de flesta räkna ut. Maserati ligger i absolut botten med en årskostnad på 38 237 kronor. Billigast är Daewoo på 4085 kronor per år. Det senare märket har väl inte rosat marknaden med stöldbegärliga modeller eller gjort sig känt för sina äventyrliga ägare. Men även bland "normalbilarna" - sett till antalet registreringar så skiljer det sig. Svenskfavoriten Volvo hamnar bra till, medan dyrare tyska konkurrenter som Audi, BMW och Mercedes hamnar betydligt längre ner. Bland de tio mest jämförda bilmärkena hamnar Opel och Toyota i topp.

Undersökningen är gjord under årets första månader och består av över 100 000 prisfrågor till 13 totalt försäkringsbolag.

ARTIKELN HANDLAR OM

Bilar