Modellen är snabbast i världen – och tar dig längst

avJohn Edgren

Med Teslas nya 100-kilowattsbatteri får Model S en räckvidd på drygt 60 mil.
Tillverkaren hävdar att accelerationen 0-100 på 2,7 sekunder gör bilen snabbast i världen.
Samtidigt får världens snabbaste suv, Tesla Model X, ännu mer drag.

Nu kan elbilen på allvar utmana den klassiska förbränningsmotorn. Tesla har introducerat sitt 100-kilowattsbatteri, och därmed har tillverkaren knäckt den för elfordon magiska gränsen 300 miles. Med en aktionsradie på strax över 60 mil är Tesla Model S utan tvekan den produktionsmodell som levererar bäst räckvidd i världen.
En trevlig bieffekt är att Model S P100D även är världens snabbaste bil – det hävdar Tesla. De konstaterar att två produktionsmodeller är snabbare: LaFerarri och Porsche Spyder. Men modellerna har tillverkats i en begränsad upplaga, och om de gick att köpa så skulle bilarna kosta omkring millionen dollar styck.
Slutligen är Porschen och Ferrarin tvåsitsiga bilar med ömkliga bagageutrymmen. Tesla Model S har plats för fem vuxna och två barn, med två bagageutrymmen. Hur snabb är då S P100D? I läget ”Ludicrous mode” levereras maximal acceleration, och med 100 kWh-batteriet gör modellen 0-100 på 2,7 sekunder.

Bidrar till Model 3

Även Model X kan fås med 100 kWh-batteriet. Teslas nya suv var redan snabbast i världen – men nu har accelerationen 0-100 km/h vässats från 3,3 sekunder till 3,1. Räckvidden för X P100D ligger på drygt 54 mil. Det är mycket imponerande med tanke på att suven väger över 2,7 ton.
Oavsett vilken bil du väljer så är den inte billig i inköp, men Tesla poängterar att de som köper S P100D och X P100D bidrar till arbetet kring den billigare Tesla Model 3 som är under utveckling. Sedan kan du ju tanka gratis via Tesla Supercharger – och du räddar planeten.

■ ■ ■ Har du nyhetstips till Aftonbladet Bil? Mejla ditt tips hit.

ARTIKELN HANDLAR OM

Tesla

Bilar

Porsche