BMW X2 Concept: En ny typ av ”sport-suv”

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 6

Bilar

BMW-purister mån vråla, men crossovers är det hetaste just nu.

Nästa modell hos den tyska tillverkaren är nämligen ytterligare en sportig suv – det avslöjades av det tunt maskerade konceptet X2.

– Det är en sportigt bil med en tuff karaktär, säger Karim Habib, chefsdesigner för BMW.

Det finns ett hål i BMW:s modellflora. I uppställningen X1 till X6 har nr 2 saknats. Men inte länge till.

På bilsalongen i Paris visade den tyska tillverkaren upp konceptet X2 – en bil som precis som väntat är ett sportigare alternativ till minsting-crossovern X1.

– BMW Concept X2 kombinerar fomspråket och den låga profilen av en coupé, men med den robusta konstruktionen av en X-modell. Den öppnar upp för några fascinerande designmöjligheter för BMW-märket, säger Karim Habib.

Ny typ av X-design

Utseendemässigt har X2-konceptet en annorlunda framtoning jämfört med storasyskonen X4 och X6. Profilen må se sportig ut, men faktiskt så är lutning på C-stolpen och taklinjen ganska lik vanliga X1:an – till skillnad från de båda större som har en helt annan typ av taklinje jämfört med sina vanliga suv-motsvarigheter.

Sett framifrån så syns det att X2 är att koncept fortfarande. Sidluftintagen är löjligt stora och även de signaturgrillen ser något uppblåst ut.

Trevliga detaljer som säkerligen uppskattas av de som kan BMW-historia är emblemen på C-stolpen (fanns på 3.0 CSL).

Produktion inom kort

Produktionsbilen lär komma inom kort och även om designen tonas ner, så behålls troligtvis en hel del (precis som när X4:an gick från salongskoncept till verklighet). X2:an kommer att byggas på samma grundplattform som X1 och Mini Clubman vilket innebär att den i grundutförande blir framhjulsdriven.

Det mesta lär grundas på vanliga X1:an, men BMW framhåller att den ska vara sportigare – återstår att se hur det blir när väl serieproduktionen drar igång.

■ ■ ■ Har du nyhetstips till Aftonbladet Bil? Mejla ditt tips hit.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN

MER OM MIN BIL