Så sköter du bilen – nybörjartipsen

Testa däcken med en femkrona

Är du nybörjare på bilar? Se till att du vet vad du gör – annars kan det bli dyrt.

– Det är viktigt att kolla hur garantin på bilen ser ut, säger Thomas Wallentin på Electra Garaget.

Att som nybörjare sköta sin bil på rätt sätt är inte alltid det enklaste. Men det finns saker man kan göra. Thomas Wallentin driver Electra Garaget och har arbetat länge i branschen.

– Mitt bästa råd är att ha med sig någon kunnig när man ska meka första gången. Annars kan det bli dyrt senare, säger Thomas Wallentin.

Thomas Wallentin tycker inte att man ska ge sig på för svåra saker, eftersom bilgarantin inte gäller om man servar sin bil på egen hand.

– Det är viktigt att kolla hur garantin på bilen ser ut. När det gäller nya bilar så brukar det vara två års garanti och då ska man lämna sin bilen för service på en auktoriserad verkstad.

Thomas berättar att vid längre garantier gäller ibland andra regler.

– Till exempel så erbjuder Kia sju års garanti, med då måste man lämna in bilen på deras verkstäder. Annars slutar garantin att gälla.

Med nya bilar blir det allt svårare att fixa med bilen själv.

– Och det finns inte så mycket att göra som nybörjare. Men de flesta klarar väl att byta olja och oljefilter. Sedan finns det ju uppenbara saker som att kolla lamporna och testa handbromsen inför besiktningen.

Att köra med slitna däck är en trafikfara och Thomas Wallentin har ett tips på hur man kan kolla sin däck enkelt.

– Mönsterdjupet på ett däck bör vara minst tre millimeter. För att kolla mönsterdjupet kan man testa med en femkrona. Från myntets kant upp till toppen av siffran 5 är det just tre millimeter.

Vilket är ditt bästa tips till en nybörjare som ska skaffa bil?

– Det är viktigt att kolla när kamremmen var bytt senast på bilen. Man får inte köra med en gammal kamrem för länge. Då kan hela bilen haverera.

Jens Oscarsson/Minimedia

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN