Allt fler kör dubbfritt

Publicerad:
Uppdaterad:

Bilar

Men i Norrland regerar dubbdäcken

Stockholm (TT)

Allt fler bilägare vinterkör utan dubbar i däcken.

Men det gäller inte i norra Sverige.

Där blev dubbdäcken fler den senaste vintern.

Totalt sett har andelen dubbfria vinterdäck ökat från 26,7 procent 2005 till 30,5 procent i år. Siffrorna har Vägverket och Däckbranschens informationsråd plockat fram vid sin årliga undersökning genom att kolla 3 600 parkerade bilar på 14 orter från norr till söder.

7 av 10 i Skåne utan dubb

De skilda klimatförhållandena speglas tydligt i resultaten och trenden. I Skåne kör numera 67 procent dubbfritt och bara 28 procent har piggar i däcken. För fyra år sedan körde bara drygt hälften dubbfritt och 46 procent med dubbar.

Där vintern är lång och snön ligger djup har trenden vänt och är den motsatta. I Vägverkets två nordligaste regioner, som omfattar området från Gästrikland och Dalarna och norrut, kör nu 94 procent av bilisterna dubbat.

Och utvecklingen mot mer dubbfritt, som märktes under 2007 och 2008, har brutits. De åren körde mellan 11 och 16 procent i den norra halvan av Sverige odubbat. Den senaste vintern var den andelen nere på 6 procent.

Vid undersökningen kontrollerades också mönsterdjupet i däcken, under 3 millimeters djup är lagbrott. I år var andelen registrerade olagliga bilar 2,0 procent. Det är en mindre förbättring från tidigare år. Högst var andelen 2007 med 3,3 procent.

TT

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN