Nu vill amerikanska försvaret ha elbilar

MOTOR

Kanadensisk firma levererar bilar som kan fungera som reservkraftverk

Foto: REV:s första eldrivna Ford Escape som man har levererat till den amerikanska armén.

En elbil som kan fjärrladdas och användas som kraftstation vid strömavbrott. Det är den kanadensiska firman REV som ska förse det amerikanska försvaret med nya fordon.

Det kanadensiska företaget Rapid Electric Vehicles, REV, har levererat sin första av fyra beställda eldrivna bilar till det amerikanska försvaret.

REV ska göra tre bilar som bygger på Ford Escape-modellen. Den fjärde bilen är baserad på Fords F150 pickup. De fyra bilarna är batteridrivna elbilar som har en topphastighet av 136 kilometer i timmen och en räckvidd på cirka 20 mil. Laddningstiden ligger på 3,8–5,5 timmar i ett 240 volts-uttag.

Mobil kraftstation

Via ett telefonstyrt system kan fordonets energianvändning kontrolleras, och laddas. Bilen kan också användas som en mobil kraftstation som kan kopplas in som reservkälla vid exempelvis strömavbrott.

Bilen har alltså två funktioner, dels som transportmedel, dels som reservkraftverk eller generator som kan användas för att driva olika typer av utrustning.

Bilarna kommer att testas på Wheelers flygbas på Hawaii innan de tas i aktiv tjänst.

REV har också fått beställningar från byggbranschen och olika kommunala företag som ser nyttan av bilar som kan användas som rullande kraftstationer. REV planerar att utöka tillverkningen och tror att man kan producera så många som 15000 bilar om fyra år.

ARTIKELN HANDLAR OM

Bilar