Fräck och sportig elbil styrs som ett flygplan

MOTOR

Peugeot EX1 har
ingen traditionell ratt

1 av 7 | Foto: Peugeot EX1 är en eldriven konceptbil.

Peugeot har fått stor uppmärksamhet för sportiga elbilen EX1. BIlen utmärker sig inte bara för sitt yttre, utan även för att den saknar ratt. I stället körs EX1 med hjälp av handtag, som i ett flygplan.

Vem har sagt att en elbil måste vara en trist klump till bil? För att bevisa motsatsen har Peugeot gjort en konceptbil av det coolare slaget. Modellen kallas EX1 och är en elbil med mycket sportig look.

EX1 har fyra elmotorer som ger bilen 340 hästkrafter och ett vridmoment på 240 Nm. Bilen har en toppfart av 260 kilometer i timmen och gör 0–100 på 3,58 sekunder. Men det mest udda är inte utseendet, utan det faktum att EX1 inte har någon traditionell ratt.

Utan ratt

I stället har den två handtag att styra med, ungefär som i ett flygplan. Bilen har ett eldrivet styrsystem från Nexteer som ska vara extra energisnålt och underlätta bilens körbarhet. Styrsystemet som kallas EPS, finns redan i produktion och går bland annat att hitta i Citroëns DS3- och C3-modeller.

I september kördes bilen och föraren, Nicolas Vanier som är mest känd för sina äventyr och hundspannsturer både i Alaska och Sibirien, lyckades slå flera hastighetsrekord för elbilar.

ARTIKELN HANDLAR OM

Bilar