Miljonärernas nya favorit? – Kolla in suven Bentayga

Bentley

Den ultimata vagnen för miljonärer?

Här är ”Bentayga” – en suv som enligt Bentley saknar motstycke.

Nu ska bilen ”omdefiniera” hur världen ser på begrepp som lyx.

Sugen på mer nyheter? Följ Aftonbladet Bil på Facebook

Första gången det nämndes trodde många att det var ett skämt. Att klassiska gentlemanna-märket Bentley skulle göra något så burleskt som en suv.

Det finns ingen plats för en högbyggd traktor i modellpaletten tyckte märkespuristerna, fel sa VW-koncernen och 2012 visade man upp det första konceptet, EXP 9 F.

Nu, tre år senare är det dags att visa produktionsmodellen.

En suv med extra allt

Bentley Bentayga är, i grund och botten, samma bil som blev så utskälld 2012, men med vissa förändringar. Fronten har blivit mer ”Bentley” och bakdelen har blivit lite mer praktisk. Men annars är det tydligt var bilen kommer ifrån.

Så exakt vad är Bentayga?

Bentley själva beskriver bilen som ”den mest kraftfulla och lyxigaste suven i världen”. Den är även tack vare en topphastighet på 301 km/h – världens snabbaste suv.

Interiören är klassiskt brittiskt lyxig med handsytt läder, och detaljer i trä och metall. I mitten av instrumentbrädan sitter en Breitling-klocka och föraren kan justera sin stol på 22 olika sätt, om inte det skulle räcka finns det även sex olika massageprogram att välja på.

Det finns heller ingen risk att man skulle känna sig instängd i bilen. Detta tack vare ett enormt panoramaglastak.

Rejäl tillvalslista

Att det är en lyxkryssare för miljonärer märks även när det kommer till bredden på tillvalen. Runt 90 olika färgalternativ exeteriört, 15 olika mattor, sju alternativ på den handslipade trä-faneren och 15 val på trim- och läderklädsel skvallrar om att det här inte är en vanlig serietillverkad bil. Vid lansering finns det även ett litet specialpaket att välja till. Då får man även bilen med kyl, finservis, kristallglas samt bordssilver – om man skulle vilja sticka ut på picknick i det fria.

Tre gånger större motor än i XC90

Självklart så ska även lyxputtarna ha lite krut under galoscherna. Under huven har man petat ner en nätt sexliters W12:a. En pjäs som levererar 608 hästkrafter – vilket är tillräckligt för att skrytet om ”världens mest kraftfulla” ska uppfyllas.

Alla dessa kusar innebär att den 2,5-ton tunga kolossen blir obehagligt snabb från rödljusen. Faktiskt så kommer man kunna dra ifrån en Porsche 911 – sug på den.

För att bilen inte ska kantra i svängarna har Bentley satt dit elektroniska krängningshämmare. Dessa ska dels kunna maximera komforten, men även se till att stävja de gungningar som normalt plågar högbyggda bilar som fort i svängarna.

Dessutom så är bilen som standard utrustad med luftfjädring som går att ställa in i åtta olika lägen, adaptiv farthållare, start/stop-system, trafikassistent samt parkeringshjälp.

Nya Bentayga kommer att visas på Frankfurtsalongen som pågår mellan 15 och 27 september. Första leveranserna av bilen blir någon gång under våren 2016.

Aftonbladet Bil

ANNONS EXTERN LÄNK

Se över dina möjligheter till ett lån: Ansök om upp till 600 000 kr utan säkerhet genom Lendo.

Lendo

Publisert:

Aftonbladet

/

Motor

/

Bentley

ÄMNEN I ARTIKELN

Bentley

Motor

Bilar

MER OM MIN BIL

Sålde lyx-suven för nio miljarder

Sverige ett prioriterat land för Bentleys suv

Här är BMW:s nya M2