”Kör långsamt”

Foto: Snön gör att bilfärden tar längre tid, men att sakta ner minskar olycksrisken.
MOTOR

Bara en sak är säker: Det blir värre i dag!

Foto: Robert Collin på väg. Foto: LASSE ALLARD

Jag körde norrut redan i går. För att hinna iväg före alla andra. Men E4 bestod av en enda lång sammanhängande kö. Ibland stod den helt still. Ibland rörde den sig långsamt framåt. Någon gång ökade farten till 70, 80, och jag trodde att eländet var över. Men så stod vi still igen.

Till Gävle var det barmark. Det tog knappt två timmar från Stockholms City. Halkan började vid Gävlebro, och efter 200 meter låg första bilen i diket. Polisen var där och trafiken stod still när två filer skulle bli en samtidigt som alla måste titta.

Före Tönnebro låg en lastbil i diket. Efter ett tag nådde kön ända till Hagsta, omkring en mil lång. Sedan blev det halare. Och så kom snön. Vid Söderhamn vräkte det ner. Då hade det stått still ett par gånger till. Vid Hudiksvall hade det värsta lagt sig, de hade fått 50-70 centimeter snö på tio timmar, det fick vara nog.

Det brukar ta mindre än fyra timmar till Sundsvall. I går tog det sex. Och i dag blir det värre! I dag ska ännu fler iväg. Och nu börjar det dessutom bli bråttom, många kommer att vara stressade för att hinna fram i tid. Det är ingen bra början. Varken på resan eller julen.

I går blev det aldrig någon stress i trafiken. Nästan ingen försökte köra om. Inte på landsvägen med mötande trafik, knappt på vajervägen och inte ens på motorvägen. Trafiken flöt på i en kö, i en gemensam hastighet som bestämdes av kollektivet.

Därför hände knappt några olyckor alls. Därför tog de 40 milen till Sundsvall bara två timmar längre än normalt. Om alla hjälps åt behöver det kanske inte bli värre i dag.

Jo, en sak till, de sista 30 milen, efter Sundsvall och på väg in i landet, sjönk temperaturen till minus 35. Glöm inte varma kläder, termos och batteriladdare om du blir stående.

ARTIKELN HANDLAR OM

Bilar