Kör rätt - spara tusenlappar

Tipsen som sänker dina bensinkostnader

Håll rätt tryck i däcken, undvik onödig last och använd klimatanläggningen sparsamt och du minskar bilens bränsleförbrukning med tio procent.

Bilisten tvingas betala höga bensinpriser under semestern och sommaren men det finns enkla knep för att minska bränsleförbrukningen och kostnaderna. Enligt Trafikverket kan du som privatbilist spara flera tusen kronor varje år genom att exempelvis köra med rätt lufttryck i däcken, ta bort takräcke och takbox och hålla hastighetsgränserna. Yrkesföraren kan tjäna tiotusentals kronor och åkerier miljoner.

– Viktigast är att köra jämnt. Det märks inte bara i plånboken utan är även positivt för miljön, säger Henrik Christmar, informatör vid Trafikverket.

Ett smidigare körsätt har bara fördelar. Det visar flera projekt med så kallad eco driving. Trafikverket har tillsammans med Taxi Borås startat en utbildning i eco driving. Bolaget har hittills minskat sina bränslekostnader med i snitt 13 procent.

För sparsam och jämn körning krävs att du har koll på trafiken framför. Man ska undvika onödiga stopp och hastiga inbromsningar. Andra råd är att växla upp tidigt, köra på hög växel med jämt gaspådrag och motorbromsa. Det finns också mycket att vinna genom god planering av färdväg och tidpunkt för resan.

Bli Plus-kund – du får första månaden för 1 kr!

TT

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN