Här är Volvos nya jättebil

Av: 

Robert Collin

Bilar

FRANKFURT. Den stora bilsalongen öppnade i går, med elbilar, laddhybrider och en massa spännande inför framtiden. Men mest intressant för oss svenskar var nog jätte-Volvon You.

”Concept You”, En Volvo för dig. Bilen som drar publik i Volvos monter på bilsalongen i Frankfurt är större och lyxigare än någon annan Volvo tidigare och ersätter S80 om två år.

– För Volvo måste bli mer lyx, säger nye chefen Stefan Jacoby.

– Och större, säger nye ägaren Li Shufu.

Inget för folkhemmet

Men är det en Volvo för dig? Eller mig? Knappast. Den nya lyxmodellen lämnar folkhemmet bakom sig. Siktet är inställt på rika kineser och amerikaner som i dag väljer Audi eller BMW.

Produktionen börjar 2013, både i Göteborg och i kinesiska Chengdu, men bilens slutgiltiga form är inte klar. Är fronten från Volvo PV rätt? Och accepterar kineserna en halvkombibaklucka?

Klart är i varje fall att bilen byggs på den nya plattformen SAP som Volvo utvecklar för livet efter Ford. Tekniken är ett Lego där byggklossarna kan användas både för stora och små modeller.

Stor pekskärm

Motorerna är också utvecklade i Göteborg, en hel serie nya snåla och fyrcylindriga. Det blir bensin- och dieselbilar och fyrhjulsdrivna laddhybrider där en elmotor driver bakhjulen.

Invändigt är bilen extremt framåtblickande med en stor pekskärm med alla kontroller. Om tiden är mogen för den tekniken om två år, eller om den tiden till och med redan är förbi, det vet ingen i dag.

ANNONS

Snabba leveranser & 1300 monteringspartners - Beställ vinterdäck tryggt och enkelt hos Dackonline!

Extern länk från Dackonline SE

Beställ här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Bilar