”Mexikaner är lata, väderspända och oansvariga”

MOTOR

Top Gear i nytt blåsväder efter uttalande

1 av 3
Mexikanska sportbilen Mastretta – hånad i Top Gear.

Blanda lika delar hån mot ett mexikanskt bilmärke och programledarna i brittiska Top Gear.

Vad får du då?

Stora rubriker – och en smärre diplomatisk kris. .

Nu har Top Gears senaste klavertramp till och med blivit en datoranimation.

Top Gear har återigen stuckit ut hakan på sitt sätt. Förra söndagens avsnitt i Storbritannien rörde upp heta känslor hos flera tittare. I synnerhet hos Mexikos ambassadör.

Nu har den taiwanesiska nyhetssajten Next Media Animation hunnit göra ett datoranimerat inslag av händelsen.

I Top Gear-avsnittet diskuterade programledartrion Richard Hammond, Jeremy Clarkson och James May den mexikanska sportbilen Mastretta. Hammond sågade bilen med att påstå att den nationella särdragen.

– De är lata, oansvariga, väderspända och överviktiga. Klädda i endast en filt med ett hål i, lutar de sig mot ett staket och stirrar på en kaktus, enligt AFP.

Spyor med ost

Sedan liknade trion mexikansk mat vid ”spyor med ost på”.

Uttalandet fick den mexikanska ambassadören i Storbritannien Eduardo Medina-Mora att sätta tequilan i halsen. I ett brev till BBC hävdar han att uttalandena i programmet var ”kränkande, främlingsfientliga och förödmjukande”.

Nationella särdrag

BBC har nu bett ambassadören om ursäkt och samtidigt förklarat att brittisk humor ofta går ut på att överdriva stereotyper och skämta om båda egna och andras nationella särdrag. Kommentarerna kan ofta vara håda men inte hämndlystna.

”Våra komiker brukar kalla oss britter för romantiker och värdelösa kockar. Om italienarna kallas oorganiserade och överdramatiserande är tyskarna motsatsen – överorganiserade. Fransmännen anses vara arroganta" skriver BBC ambassadören.

Skapar rubriker

Det är inte första gången Top Gear har skapar rubriker. Jeremy Clarkson fälldes 2007 av brittiska granskningsnämnden för radio och tv efter ett homofobiskt uttalande i programmet. År 2008 hörde många tittare av sig till BBC efter att programmet skämtat om att lastbilsförare mördade prostituerade.

För ett år sedan vägrades ett homosexuellt par delta i studiopubliken och Jeremy Clarkson utpekades som syndabock.

ARTIKELN HANDLAR OM

Bilar