Officiell: Volvo V60 Bi-Fuel – bilder och fakta

MOTOR

Klarar 112 mil – på en tank

1 av 20 | Foto: VOLVO V60 1.6 D2 115 S/S Kinetic Limited Edition

Med 213 hästkrafter, en räckvidd på 112 mil från gas- och bensintankarna ska Volvo locka till sig tjänstebilskunderna i höst. V60 Bi-Fuel är Volvos andra gasbil – och sänker enligt Vägverkets beräkningar klimatpåverkan med 72 procent.

Ordet miljöbil blev lite svårare att sätta på sina bilar efter de nya hårdare reglerna som infördes 2013. Tidigare räckte det att bilen inte släppte ut mer än 120 gram koldioxid per kilometer, men enligt de nya reglerna blev det inte lika självklart – men kanske något mer rättvisande.

Miljöbil på riktigt

När Volvo nu visar upp sin modell V60 Bi-Fuel är det dock en miljöbil ”på riktigt”, även med det nya räknesättet. Under huven gömmer sig en tvåliters femcylindrig turbomotor på 213 hästkrafter, men den verkliga nyheten finns i tanken. Eller tankarna, rättare sagt, eftersom de är två till antalet. Den ena rymmer bensin medan den andra, som ryms under bagageutrymmet, fylls med fordonsgas. Enligt Volvos och Vägverket beräkningar sänks klimatpåverkan med 72 procent om man väljer att tanka bilen med ren biogas.

– Med Volvo V60 Bi-Fuel får vi en gasdriven bil i ett nytt segment. Det är bra. Modellen är ett mycket intressant alternativ för tjänstebilsförare, kommuner, myndigheter och även taxiåkerier, säger Kristian Elvefors, försäljningsdirektör på Volvo.

Premiär i oktober

Tack vare gasdriften och miljöbilsstämpeln försvinner även fordonsskatten under bilens första fem år i trafik.

Mer exakta siffror om förbrukning och priser för den svenska marknaden kommer närmare den riktiga Sverigepremiären i oktober.

ARTIKELN HANDLAR OM

Bilar