Här kommer en riktig Volvo-dödare

Publicerad:

Bilar

VW har ny Golf-kombi på gång

1 av 5
Foto: Lehmann Photo-Syndication

Golf-kombin, som heter Variant på VW-språk, är på väg. Räkna med en kombi som hotar både Volvo V40 och V60 när det kommer till utrymmen och användarvänlighet.

Vår bilreporter Robert Collin har skrivit mycket om Volvos nya spår och frågat vart de är på väg, när de först med V60 och senast med V40 valde en design som var långt ifrån märkets traditionella funkis-former. Samtidigt har tyska märken som Audi och VW förvaltat sina former och försiktigt förädlat sina storsäljare.

Den senaste Golf-kombin lanserades 2007, även om VW lanserade en försiktig uppdatering för tre år sedan som man valde att kalla en ny modell. Kombin blev snabbt en testfavorit i Aftonbladet och gav både Saab 9-3-kombin och nyligen nedlagda Volvo V50 en rejäl match. Den på pappret mindre Golfen lastade mer än både Saab och Volvo. Att kommande Golf Variant kommer att bli en svår konkurrent till Volvo är inte svårt att räkna ut. V60 och V40 vänder sig ju i första hand inte till den lilla familjen som behöver en praktisk kombi.

Prisvärd

Om Volkswagen följer dagens priser någorlunda blir det dessutom en prisvärd bil. Nu slåss inte Golf enbart mot Volvo utan även mot koreanska Kia Ceed, som varit extremt framgångsrik i Sverige som kombi, en match som kommer att vara fortsatt tuff. (Missa för övrigt inte vårt testduell med Golf mot Kia Ceed i kommande nummer av Aftonbladet Bil, ute den 31 december.)

Nya Golf Variant väntas göra debut i Frankfurt i september nästa år. Botten delas givetvis med vanliga Golf, axelavståndet kommer att vara oförändrat men med ett betydligt större överhäng bak. Räkna med ett bagageutrymme på över 500 liter, vilket inte slår en annan gigant som Golf får kämpa mot, Peugeot 308 SW, men är mer än de 430 liter som V60 rymmer.

I övrigt bjuder Golf-kombin, på klassiskt VW-vis, inte på många överaskningar. Motorer och utrustning är vi redan väl bekanta med sedan världspremiären för sjunde generationen Golf i september i år.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN