Nevs bekräftar: Nytt miljardavtal är klart

avFelix Björklund

1 av 4

Först en order på 250 000 bilar.

Nu bekräftar lilla Nevs att man tecknat ytterligare ett avtal om 20 000 bilar.

Det rapporterar Sveriges Radio.

Det har länge stormat kring kvarlevorna efter Saab Automobile.

Strax innan jul fick det hela en ny vändning när Nevs, de som numera äger det som låg i konkursboet, avslöjade att man tecknat ett samarbetsavtal värt 100 miljarder kronor. I det avtalet skulle man leverera 150 000 bilar till det kinesiska företaget Panda New Energy före 2020. Därtill var det ytterligare 100 000 elfordon som skulle byggas.

Men det rådde flera frågetecken kring affären, och när Sveriges Radio försökte nå Panda New Energy – så fanns inte ens företaget.

Nytt avtal i hamn

Men nu har det kommit in ytterligare affärer. Till Sveriges Radio bekräftar företaget att man fått in ytterligare beställningar på elbilar.

Det är grundaren och styrelseordförande, Kai Johan Jiang som kommer med beskedet. Enligt honom så har Nevs tecknat ett nytt samarbetsavtal med rymdteknikbolaget Huateng värt 8,5 miljarder kronor.

Avtalet omfattar 20 000 elbilar som ska säljas i de största kinesiska städerna, men Huateng ska även bidra med komponenter till Nevs bilar. Exakt hur det hänger ihop är inget som avslöjas för SR.

Nevs fabrik igång 2017

De otroliga volymerna elbilar som Nevs säger sig ha fått beställningar på, totalt är det nu upp i 270 000 elbilar, kan bara bli möjligt om man får igång produktionen rejält. Just nu håller företaget på att bygga upp en fabrik utanför den kinesiska staden Tianjin. Den sägs bli klar i maj 2017 och då ska kapaciteten vara upp till 200 000 elbilar om året.

Dock ligger man inte på latsidan i väntan på det. Nevs har hyrt in sig i en fabrik och produktionen är redan i gång – om än på en väldigt blygsam skala.

Har du nyhetstips till Aftonbladet Bil? Mejla ditt tips här.

ARTIKELN HANDLAR OM

Nevs

Bilar

Elbilar