Avslöjat: Farliga musiken – i bilen

avErik Gustafsson

Foto: FOTO: Jonas Bilberg

Människan påverkas mer av ljud än vi verkar veta – och inte minst bakom ratten.

Enligt en undersökning trampar majoriteten extra på gasen när det spelas rock. Men desto mindre till jazz-musik.

– Musiken kan både försämra och skärpa uppmärksamheten, säger kompositören Håkan Lidbo.

När fler än tusen bilister fick svara på om de anser att de kör snabbare beroende på musikvalet i bilen svarade var femte person ja. Av dem menade i sin tur nästan hälften att rockmusik fick dem att trampa extra mycket på gaspedalen, enligt undersökningen gjord av YouGov på uppdrag av OKQ8.

Men när rocken står för hastighetsökning får både jazz och soul bilisterna en lugnande inverkan på bilisterna som då menar att de kör långsammare.

"Både försämra och skärpa"

Håkan Lidbo är kompositör och menar att musiken påverkar oss som människor mer än vad vi tror, och att det både kan vara en risk och vinning med musikvalet.

– Trots att dagens moderna bilar är säkrare och bekvämare än någonsin kan vi inte påverka hur föraren känner sig. Det finns mycket forskning kring just musik och bilkörning som tydligt visar att den påverkar oss som förare. Den kan både försämra och skärpa uppmärksamheten så därför är det viktigt att vara medveten om detta. Jag tror att vi bara precis börjat förstå hur musiken påverkar oss, både våra känslor och vår hälsa, säger Håkan Lidbo.