Kraschade i 140 km/h – på 50-väg

MOTOR

Den svenska racingföraren kraschade i 140 km/h – på en 50-väg genom skånsk samhälle.

Fyra personer skadades, varav en allvarligt.

Nu döms profilen till grov vårdslöshet i trafik.

Det var en natt hösten 2011 som den lovande racingtalangen tappade kontrollen på sin bil i ett bostadsområde och kraschade. Fyra personer skadades, varav en allvarligt.

Nu, närmare tre och ett halvt år efter kraschen, fastställer hovrätten den tidigare domen om grov vårdslöshet i trafik. Därmed döms racingtalangen till villkorlig dom och 100 dagsböter, skriver Dagens Juridik.

Brottet inte preskriberat

Racingprofilen som är en lovande talang i internationella formelbilsmästerskap har tidigare förnekat hastighetsöverträdelse och menar att han väjt för ett djur. En polisbil ska dock ha iakttagit bilen strax innan kraschen och då uppskattat hastigheten till 180 km/h. En teknisk rekonstruktion av olyckan har genomförts där experter beräknat hastigheten vid olyckan till 140 km/h.

Eftersom kraschen skedde i ett bostadsområde med disiga väderförhållanden menar såväl tings- som hovrätt att det handlar om grov vårdslöshet i trafik. Hade domstolarna i stället ansett att det bara handlade om vårdslöshet ”av normalgraden” hade händelsen preskriberats, då det dröjde mer än två år innan mannen informerades om åtal, uppger Dagens Juridik.

Fastställer domen

Grov vårdslöshet i trafik har preskriptionstid på fem år och ger i normalfallet fängelse i upp till två år, men eftersom det gått så lång tid efter olyckan valde tingsrätten att utdöma straffet villkorlig dom och dagsböter, enligt Skånskan. Ett straff som hovrätten nu alltså fastställer.

ARTIKELN HANDLAR OM

Bilar