Fords GT-monster – dyr som två Porsche

Av: Erik Gustafsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Så dyr blir monsterbilen

1 av 5 | Foto: Foto: AP, TANYA MOUTZALIAS

När Ford prissätter sin nya 600-hästars GT tar man i ordentligt.

400 000 dollar och enbart 250 bilar per år ska byggas.

Det är lika mycket som en Lamborghini Aventador – och nästan dubbelt så dyrt som en Porsche 911 Turbo S.

Den var tänkt som en folklig Ferrari, precis som sina föregångare. Men när Ford meddelade en ungefärlig prislapp på sin nya GT under bilsalongen i Genève grusades många entusiasters förhoppningar.

Dave Pericak, chefen över Fords Performance-avdelning, berättade att GT:n kommer att prissättas i nivå med en Lamborghini Aventador, enligt Motor Authority. Det innebär också en nivå i klass med nästan två stycken bilar av Porsches värstingversion 911 Turbo S med 560 hästar. De kostar 1 863 000 kronor styck.

Modern uppföljare på legendaren

Ford GT är den tredje uppföljaren till legendariska GT40 som dominerade många av världens racingtävlingar under 1960-talet. Under 2000-talet lanserades generation två. Då hyllad och mytomspunnen, men också med en mer moderat prislapp på knappt 150 000 dollar.

Nu åker den tidigare V8-motorn ut och ersätts av en turboladdad 3,5-litersmotor med ”mer än” 600 hästkrafter, enligt Ford. Samtidigt blir som prislappen blir svettig lär det också bli en ovanlig bil på världens vägar. Endast 250 stycken kommer att byggas per år, med start i höst, menar Ford.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN