Gör drömresan – utan att röra ratten

MOTOR

560 mil från kust till kust – i förarlös Audi

1 av 4 | Foto: Klassiska Route 66 – men om Delphis bil kör just den här rutten är inte avslöjat.

Under tio dagar de ska göra resan som alla drömmer om.

De ska köra 560 mil mellan Amerikas kuster.

Utan att röra ratten.

Om nio dagar slår bilmässan i New York upp portarna – men till dess ska teknikföretaget Delphis specialpreparerade Audi SQ5 hinna köra från San Francisco på västkusten till New York på östkusten där den ska ställas ut. Och det utan att personerna i bilen faktiskt kör bil.

Självkörande bilar stekhett i bilvärlden – och alla vill visa att de har bilar redo så fort lagstiftningen tillåter det. Volvo har visat sitt projekt, Audi har kört 90 mil genom USA och Mercedes-Benz har kört i såväl Las Vegas som i San Francisco. Nu blir däremot teknikföretaget Delphi först i världen med att köra från kust till kust genom hela USA.

I går startade resan med att bilen rullade över klassiska Golden Gate-bron.

Behöver styra vid vägarbeten

Bilen är utrustad med 20 sensorer, bland annat en radar som ser 200 meter framåt och fyra kortdistans-radarsensorer i bilens fyra hörn. En kamera i vindrutan och sex stycken lasersensorer scannar närområdet samtidigt som en högprecisions-GPS håller koll på var bilen håller hus. Även om bilen kör av sig själv kommer det sitta två personer i bilen under hela resan. Enda gången de ska behöva fatta ratten är vid tillfälliga vägomläggningar på grund av vägarbeten.

På grund av säkerhetsrisken har Delphi inte avslöjat vilken väg den specialbyggda SQ5:an tar genom landet – men det finns klart en chans att det blir den klassiska Route 66 som så många drömmer om på semestern.

ARTIKELN HANDLAR OM

Audi

Motor

Bilar