”Är snålaste bilen vi någonsin testat”

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2

Toyota

Inga revolutionerande nyheter, men väl ett imponerande resultat.
Det skriver Consumer Reports efter att ha testat Toyotas nya generation av Prius.

”Är den snålaste bilen vi någonsin testat”, säger Tom Mutchler på tidningen.

Varje ny generation, uppdatering eller facelift av en modell brukar innebära mer teknik och förbättrad prestanda. Och just hur mycket effektivare en bil blivit brukar tillverkarna gärna vilja framhålla. Men i vissa fall så är det bara ”pappersdrakar” och vid normal körning ute på vägarna är siffrorna något helt annat.

Snålast någonsin

Men Toyota verkar ha lyckats bra med sin nya Prius, det skriver amerikanska tidningen Consumer Reports. Inte nog med att den hade bättre förbrukning än bilen den ersätter, den slog till med nytt rekord – och höjde ribban för vad som ska anses bränslesnålt.

Enligt tidningens mätningar så klarade sig bilen genom alla tester med en snittförbrukning på 0,45 liter per mil.

Nu kanske många höjer på ögonbrynen och tycker att det låter högt, och att det borde finnas massvis med modeller som har bättre förbrukning. Och visst finns det massvis med bilar som har bättre förbrukning än 0,45 l/mil på pappret (Toyota anger ju 0,3 l/mil för nya Prius), men verkligheten är en helt annan.

Consumer Reports menar även med sin snålast någonsin vanliga hybrider, elbilar och laddhybrider med större batterier har inte tagits med i beräkningen.

Inte perfekt

Consumer Reports skriver att deras mätning visade att det framförallt var vid stadskörning som den nya generationen förbättrats. Därtill så hade hybriden vid landsvägskörning i 105 km/h – bättre förbrukning än alla dieselbilar som testats.

Toyota Prius får även plus i kanten för att det är en ”riktig” bil som fungerar i vardagen, men det finns brister. Tidningen tar upp den plastiga interiören, att framsätena inte är strålande samt att sikten bakåt är begränsad och skriver att  ”bränslerekord” till trots – bilen är inte perfekt.

■ ■ ■ Har du nyhetstips till Aftonbladet Bil? Mejla ditt tips hit.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN

MER OM MIN BIL