Ny Renault välte i älgtest

Av: 

Zendry Svärdkrona

Bilar

Lågprisbilen klarade inte undanmanöver

Den nya lågprisbilen från Renault, Dacia Logan,

klarar inte en hastig undan­manöver. När tyska bilistorganisationen Adac provade bilen i ”Älgtestet” välte den och la sig på taket.

Renaults nya Dassia lågprisbil. Tyska bilorganisationen Adac testkörde Dacia Logan – och välte.
Renaults nya Dassia lågprisbil. Tyska bilorganisationen Adac testkörde Dacia Logan – och välte.

Älgtestet blev världsnorm när Mercedes A-klass välte på Bromma i oktober 1997.

Den gången förnekade Mercedes att den nya småbilen skulle vara farlig och hävdade att undanman­överprovet var orealistiskt och felaktigt. Trots det blev provet norm både för biltidningar och biltilverkare i hela världen – och A-klass fick byggas om i grunden. Senast i förra veckan skickade Aftonbladet anvisningar för provet till en biltidning i Ryssland.

Dåligt krockresultat

Många har ansett att Mercedes A-klass var ett undantag, att inga bilar skulle välta i provet i fortsättningen. Men testet i Tyskland visar att en del tillverkare fortfarande fuskar med säkerheten och att biljournalister kommer att avslöja lömska köregenskaper även i framtiden.

Dacia Logan som tillverkas i Rumänien krocktestades av Euro Ncap tidigare i år, även det med mycket dåligt resultat. Svenska Renaultimportören Volvo planerar inte att ta hem Logan till Sverige men ingenting förbjuder privatimport av bilen som kostar runt 80 000 kronor, ett rekordlågt pris för en ny bil.

ANNONS

Tävla om bensinpengar och byt bilförsäkring!

Extern länk från Compricer

Jämför och byt nu

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Bilar