Ta det lugnt i midsommartrafiken

MOTOR

Årets värsta trafikhelg – så undviker du olyckor

Dubbelt så många dödas i trafiken under midsommarhelgen jämfört med en vanlig helg.

För att få ner dödstalen satsar polisen på fart- och nykterhetskontroller över hela landet. Viktigt också vara utvilad och inte stressad som förare.

- Räkna med att det tar längre tid än du tror att komma fram, säger Birgitta Holmberg på Vägverket.

Midsommarhelgen är den dödligaste trafikhelgen av alla och dubbelt så många dödas då jämfört med en vanlig helg. Förra året dog elva personer i trafiken under midsommarhelgen och 372 skadades. Största boven i dramat är alkohol. Många kör påverkade, speciellt på midsommardagen då de tror att alkoholen gått ur kroppen och de är redo att köra igen. En annan olycksorsak är höga hastigheter och aggressiv körning.

Invasion till Öland

Kalmarpolisen väntar som vanligt en invasion av midsommarfirare på väg till Öland, och de har förberett sig noga.

- Någonstans på väg till Öland kommer det att bli nykterhets- och fartkontroller. Vi kommer dessutom att hålla ögonen öppna efter aggressivt beteende hos förare. I midsommartrafiken blandas både erfarna och oerfarna förare. Erfarna förare kan bli irriterade på de oerfarna som de tycker kör långsamt. Detta kan skapa stress och olyckor, säger Hans Larsson, trafikpolis i Kalmar.

Polisen och vägverket räknar med att de flesta åker på torsdag och har beredskap för detta.

Över hela landet kommer det att satsas på nykterhets- och fartkontroller. Ofta sker inte olyckorna på de ställen där det är köer och mycket folk, vilket annars är lätt att tro.

- Olyckorna sker oftast sent på kvällen eller tidigt på morgonen, på grund av fortkörning eller allkoholpåverkan, säger Birgitta Holmström som är informationschef vid Vägverket.

Så klarar du midsommartrafiken

Vägverkets Birgitta Holmberg tipsar om hur du kör säkert i midsommar

Anna Lindström

ARTIKELN HANDLAR OM

Bilar