Spyker ensam Saabspekulant

SISTA CHANSEN Spyker är sista spekulanten på SAAB.
SISTA CHANSEN Spyker är sista spekulanten på SAAB.

Bilar

Holländska Spyker är den enda kvarvarande spekulanten på Saab, förklarade General Motors ordförande Ed Whitacre på tisdagen.

Han tror också att det är möjligt att genomföra försäljningen av Saab till Spyker före den tidsgräns vid månadsskiftet december–januari som GM har satt upp, enligt Reuters.

Holländska Spyker är den enda kvarvarande spekulanten på Saab, förklarade General Motors ordförande Ed Whitacre på tisdagen.

Han tror också att det är möjligt att genomföra försäljningen av Saab till Spyker före den tidsgräns vid månadsskiftet december–januari som GM har satt upp, enligt Reuters.

– Jag kan inte säga något. Vi har inga kommentarer, sade Spykers talesman Mike Stainton till TT.

Oavsett fråga, om det handlade om ny utveckling av förhandlingarna, tidsplan eller framtida inriktning för Saab, så var svaret detsamma.

– Inga kommentarer.

Facket ovetande

Stainton ville inte gå längre än vad företaget sagt den 2 december då man medgav att man förde samtal med General Motors om Saab. I övrigt var det även den gången "inga kommentarer".

Inte heller facket kan kommentera:

– Vi kan inte kommentera uppgiften innan vi har fått information från företaget, sade Unionens fackordförande Anette Hellgren. Vi vet ju naturligtvis att processen är i full gång och vi går och väntar på ett besked, och hoppas att det kommer före julhelgen.

IF Metalls ordförande i Trollhättan, Paul Åkerlund, vill inte kommentera tisdagens uppgifter.

– Vi vill inte kommentera ägarförhandlingarna, men vi hyser gott hopp om ett besked ganska snart.

Fabriken viktigast

Gert-Inge Andersson (S), kommunalråd i Trollhättan och med Saabfabriken som en viktig del i sin kommun, ville på tisdagen inte fundera över vad det innebär att det nu bara tycks finnas en enda spekulant kvar på Saab.

– Det viktigaste med en ny ägare är att han långsiktigt tänker satsa på fabriken i Trollhättan, säger Andersson till TT.

– Den bedömningen hoppas jag GM också gör och för fram i diskussionerna.

Om den nye köparen sedan kommer från Kina, USA eller Holland har han inga speciella synpunkter på.

– Det viktiga är långsiktigheten.

”Det är bra”

För Saabs tekniske chef, Mats Fägerhag, som också sitter i företagets ledningsgrupp, var det en nyhet att Spyker Cars är den ende kvarvarande spekulanten.

– Om det är sant och stämmer så tycker jag att det är bra. Spyker Cars har ett väldigt bra upplägg och har visat en stor förståelse för Saabs affärsplan och värdet av Saabs varumärke, säger han till TT.

Så sent som för en vecka sedan träffade Mats Fägerhag representanter från Spyker Cars när de var på Saab i Trollhättan.

– Det var mycket positiva möten, säger han.

Enligt Mats Fägerhag ställer sig Spyker Cars bakom Saabs affärsplan som Koenigsegg Group var med och utformade. Den innebär bland annat en satsning på miljöteknik och mer exklusiva bilar. Dessutom ska i stort sett all tillverkning ske i Trollhättan.

– Affärsplanen kvarstår. De har samma inställning till vad vi ska satsa på i framtiden och vad varumärket ska stå för. Det handlar endast om små justeringar, säger Mats Fägerhag.

Större erfarenhet

Spyker Cars har heller inte velat göra några ändringar i låneansökan till EIB, enligt Mats Fägerhag.

Med tanke på att Spyker Cars liksom Koenigsegg Group är ett förlusttyngt litet sportbilsföretag är frågan om inte historien riskerar att upprepas.

– Nej, jag är inte rädd för det utan ser det här mer som en fortsättning på det som tyvärr inte blev av. Spyker Cars har stora branschkunskaper och jag upplever att de har både en större erfarenhet och en större stabilitet än Koenigsegg Group.

TT: Har de en finansiell styrka?

– Eftersom det inte är Saab som säljer sig självt så ska jag inte uttala mig om det, säger Mats Fägerhag.

TT

ANNONS

Tävla om bensinpengar och byt bilförsäkring!

Extern länk från Compricer

Jämför och byt nu

Publisert:

Aftonbladet

/

Motor

/

Bilar

ÄMNEN I ARTIKELN

Bilar