ABS-bromsar på mc kan rädda liv

MOTOR

Ny rapport: antalet döda i mc-olyckor kan halveras

Om alla motorcyklar hade ABS-bromsar skulle risken för svåra skador vid en olycka minska med 38 procent. Och risken för dödsfall skulle nästan halveras.

Den sensationella slutsatsen presenteras i en rapport gjord av Vägverket, företaget Vectura och intresseorganisationen SMC (Svenska Motorcyklister).

Matteo Rizzi, trafiksäkerhetsanalytiker på Vectura, och Johan Strandroth trafiksäkerhetsanalytiker på Vägverket, har i sin studie om motorcyklar och effekten av att använda ABS-bromsar konstaterat att antalet dödliga och svåra mc-olyckor kan minska markant med ABS-bromsar.

Slutsatsen av studien är att ABS-bromsar beräknas minska risken för svåra skader med 38 procent vid alla mc-olyckor och dödsrisken med hela 48 procent.

– Siffrorna är så sensationella att de är svåra att tro på, men detta stämmer verkligen, säger Vägverkets trafiksäkerhetsdirektör Claes Tingvall.

Olyckor som inträffat i korsningar hade kunnat minskas med 42 procent om motorcyklarna hade haft låsningsfria bromsar. Däremot hade ABS-bromsar haft endast marginell betydelse för överlevnaden i mötesolyckor.

Målet med undersökningen är att påverka mc-industrin att införa låsningsfria bromsar på samtliga nytillverkade motorcyklar. För försäkrigsbolagen föreslås ett bonussystem som ger mc-åkarna lägre försäkringspremie om de väljer mc med ABS.

ARTIKELN HANDLAR OM

Bilar