Här är de mest populära husbilarna i Sverige

Räkna med mellan 500 000 och 1,5 miljon kronor för en husbil.
Räkna med mellan 500 000 och 1,5 miljon kronor för en husbil.

Antalet husbilar i Sverige ökar konstant.
Totalt finns nu omkring 87 000 husbilar i landet.
Nyregistreringen fortsätter.
Men det kostar.
– Räkna med 700 000–800 000 kronor för en bil där hela familjen har plats och komfort, säger Tomas Haglund ordförande i HRF, Husvagnsbranschens Riksförbund.

Under fjolåret nyregistrerades 5 321 bilar i Sverige. Överlägset mest populär var Adria med 650 bilar, eller drygt 12 procent. Näst mest populär var Bürstner, 387, och Dethleffs, 374. Knaus och svenska Kabe därefter.

Hög komfort och design är två viktiga faktorer i nya fritidsfordon, som också anpassas efter olika behov och sysselsättningar. Fordonen blir allt elegantare, bekvämare och mer funktionella och allt fler efterfrågar lättare konstruktioner. Och med miljön byggs fordon av återvinningsbart material.

– En husbil kostar mellan 500 000 kronor och 1,5 miljon, fortsätter Tomas Haglund.

Modern curling

– Fritidsfordonen har nått nya samhällsklasser och många familjer har hittat till den mobila campingvärlden. Husbilen har blivit ett nytt sätt att curla våra barn. Att umgås och ta sig till fotbollscuper eller simläger, säger Tomas Haglund.

Men det finns mindre varianter och något billigare husbilar. ”Plåtisar” kallas de, kortare än 6,36 meter och med en vikt kring 3,5 ton. Men med kök, toalett och två bäddar.

Bilen har en öppningsbar dubbeldörr bak, passagerardörrar på båda sidor och en skjutdörr på höger sida.

Expertens råd inför husbilsköpet
Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN