Han är världens snålaste förare

Av: 

Olof Adlercreutz

Bilar

Gerhard: Så bräcker du biltillverkarnas siffror

Gerhard Plattner fick i uppdrag att köra de 260 milen mellan Venedig och Stockholm. Med sig fick han en gasdriven Skoda Citigo och 100 euro, drygt 870 kronor. Med pengar över tipsar han om hur man kommer längst per krona.

– Håll en jämn fart och undvik att bromsa i onödan, tipsar Gerhard.

Världens snålaste man, åtminstone bakom ratten, heter Gerhard Plattner. Med ett antal världsrekord i snålkörning under bältet har han nu lyckats köra snålare – och med lägre koldioxidutsläpp – än någon gjort tidigare med en gasdriven bil. När han angör Stockholm är det med över 260 mil i ryggen, en sträcka som inte kostat honom mer än 3,3 kronor per mil.

Trots en officiell förbrukning på 2,9 gram gas per kilometer har hans helt standardutrustade bil inte dragit mer än 2,39 gram per kilometer. Prestationen innebär nytt världsrekord i snålkörning för gasdrivna bilar.

Varför valde du att köra med CNG istället för bensin eller diesel?

– Jag ville visa att man kan köra väldigt långt även på CNG. Nu är jag framme, men det är tillräckligt med gas i tanken för 300 kilometer till.

Hur lärde du dig att köra så snålt?

– Jag började som förare åt Porsche, fast då gick det bara fort. Men det är lite lustigt att jag både har världsrekordet för att köra snabbt runt hela världen – det tog 28 dagar – och att köra snålt samma sträcka.

Vad gör dig till en snål förare?

– Jag håller oftast bilen rullande, försöker att undvika att bromsa i onödan och planerar min körning i förväg och medan jag kör. Ser jag ett rödljus slår jag av på gasen. All energi som man måste bromsa bort måste man ta igen med mer bränsle, så det undviker jag.

Fotnot: CNG står för Compressed Natural Gas.

ANNONS

Den som vet mest vinner mest! Kvällens hetaste spelobjekt hittar du på Oddset. Nu med betbuilder och cash-outfunktion. Till Oddset. Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB

Till Oddset

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Bilar