10 000 skäl att kolla din mc-försäkring

MOTOR

Chockhöjningar gör det extra viktigt att välja rätt

Årets mc-säsong startade med en chock för många.

Försäkringarna har stigit – i en del fall hysteriskt mycket. Men det går att spara mycket på att jämföra bolagen.

I vår priskoll kan man spara upp till 9 000 kronor.

Börsraset i kombination med högre skadekostnader har gjort att de flesta försäkringspremierna har stigit kraftigt det senaste året – motorcykelförsäkringarna är inget undantag.

Ägare till sporthojar kan få betala skyhöga premier eftersom många försäkringsbolag bedömer dem som särskilt skadebenägna.

Premierna skiljer sig kraftigt åt mellan bolagen. Vissa är inte så pigga på att försäkra motorcyklar och har riktigt höga premier.

Äldre förare – det ger rabatt

Vilket bolag som är billigast är omöjligt att säga generellt. Priset på försäkringen beror på vem du är, din ålder, var du bor, hur länge du haft körkort och så vidare. Men äldre hojar och äldre förare är i allmänhet billigare att försäkra än yngre förmågor med nyare motorcyklar.

I vår jämförelse (se nedan) har vi tagit med de sju försäkringsbolag som försäkrar i det närmaste hela mc-beståndet i Sverige. Vi har jämfört premierna för en mc-modell för två olika förare. För storstadsföraren är Folksam billigast, 5 760 kronor och SalusAnsvar dyrast med 14 850 kronor för en helförsäkring helår.

För föraren i mellanstor stad är Bilsport & MC Specialförsäkringar billigast. Där kostar motsvarande försäkring 2 492 kronor.

Folksam var tidigare dyrast för honom, en helförsäkring kostade då 8 169 kronor per år. Men från 1 april i år förändrade Folksam sina mc-försäkringar. Kunden kan ta ett större ansvar för säkerheten och därmed få en lägre premie på köpet.

– Jag förstår om kunderna sökte sig till billigare bolag tidigare. Vi kan inte heller fortsätta att höja premierna hela tiden för att täcka våra skadekostnader, säger Lars Sandberg, produktutvecklare på Folksam.

Inlåst mc – ger också rabatt

För vår förare kostar försäkringen numera 6 016 kronor hos Folksam, drygt 2 000 kronor billigare än tidigare. Han får rabatt eftersom han är över 35 år.

Liknande upplägg har flera andra bolag. Premien kan sänkas om du kör med skyddsdräkt, inte lånar ut hojen till andra än familjemedlemmar eller håller den inlåst på natten.

Stig Björk, förbundssekreterare på SMC, Sveriges Motorcyklisters Centralorganisation, säger att det är svårt att hitta rätt i djungeln av försäkringsbolag och villkor.

Men han menar ändå att de flesta motorcyklister tjänat på avregleringen av försäkringsmarknaden.

– Majoriteten har fått lägre premiehöjningar tack vare den ökade konkurrensen.

Anna Björe (bil@aftonbladet.se)

ARTIKELN HANDLAR OM

Bilar