Nascar kör med etanol

MOTOR

Racingserien byter
till miljöbränsle

Foto: Från och med nästa säsong ska förarna i den amerikanska Nascarserien tävla med etanol i tanken.

De tre Nascarserierna Sprint Cup, Nationwide och Camping World Truck byter till miljöbränsle nästa säsong. Från 2011 tävlar de på etanol.

Den amerikanska racingserien Nascar byter bränsle till nästa säsong. Från 2011 är det klart att muskelbilarna ska tävla med etanol, E15 i tanken.

Det blir biobränsle i Sprint Cup, Nationwide-serien och Camping World Truck-serien. Sunoco Green E15 är en ny 15-procentig etanol som är tillverkad av majs.

Sexårigt avtal

Avtalet om att köra på etanol gäller för de kommande sex åren och American Ethanol tvekar inte att dra stora växlar på samarbetet.

– American Ethanols samarbete med Nascar är mycket mer ambitiöst än ett vanligt sponsorskap. Här har vi en hel industri som via Nascar sprider budskapet att USA är kapabelt att producera sitt eget förnyelsebara biobränsle. Hela Nascarindustrin kommer att tjäna på American Ethanols support, precis som tusentals bönder och medlemmar i leveranskedjan av etanol kommer att bli ambassadörer för sporten, säger Nascarchefen Brian France, till webbplatsen nascar.com.

ARTIKELN HANDLAR OM

Bilar