Audi visar 'hipsterbil' på Peiking-mässan

Är Audi framtids-hipsterns märke?

Det kan man lätt tro i och med märkets nya koncept.

De visar nämligen en kompaktsuv med en inbyggd elektrisk longboard på bilmässan i Peking.

Har du nyhetstips? Tipsa Aftonbladet Bil genom att mejla härSugen på mer nyheter? Följ Aftonbladet Bil på Facebook

I framtiden kommer stadstrafiken vara tätare och mer reglerad än i dag. För att möta det problemet samt ge ökad framkomlighet i ”megastäderna” så har Audis kinesiska utvecklingsstudio tagit fram en skräddarsydd lösning som hipsters lär älska: en Q3 med integrerad elektrisk longboard.

Optimala mobilitetslösningen

Brädan är strax över en meter, är byggd i kolfiber och aluminium samt laddas automatiskt när den sitter på sin plats i en låda i bakre stötfångaren.

Men att kunna rulla runt planlöst är inte tanken med brädan. Nej, baserat på vilken destination man slagit in i navigationen – så räknar systemet fram den snabbaste mixen av bil och longboard baserat på rådande trafik. Navigationsdatan synkas då med förarens smartphone, som tar vid och guidar vidare mot slutmålet.

Tre olika lägen

Audi uppger att brädan har batterier för att klara upp till 12 kilometer och topphastigheten är 30 km/h.

Men den har även ett par andra ”trick”. Känner man sig osäker, kan man fälla upp ett styrhandtag så att brädan blir mer av en sparkstötting. I det läget så justeras hastigheten på styret, som longboard justeras farten med en fjärrkontroll i handen.

Brädan kan även agera som transportvagn. Då är det bara att ställa på bagage eller shoppingbagar – brädan kopplas sedan upp mot förarens mobil eller smarta klocka och följer då automatiskt sin ägare.

Brädan och mobilitetslösningen som visas på Pekingsalongen är än så länge bara ett koncept, Audi har inte sagt något huruvida det kommer att bli verklighet.

Har du nyhetstips till Aftonbladet Bil? Mejla ditt tips hit.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN