Audi bekräftar A9 – en ny ’Tesla-dödare’

Audis kommande bilar tros hämta inspiration från konceptet Audi Prologue.
Audis kommande bilar tros hämta inspiration från konceptet Audi Prologue.

Sugen på ett tyskt alternativ till Teslas elbilar?

Då kan det vara värt att vänta på Audi.

Nu har bilen ”A9 e-tron” fått grönt ljus av företagets chef.

Sugen på mer nyheter? Följ Aftonbladet Bil på FacebookHar du nyhetstips? Tipsa Aftonbladet Bil genom att mejla här

Det är ingen hemlighet att de traditionella biltillverkarna jobbar febrilt med elektrifiering. Teslas framgångar har ökat på intresset för elbilar rejält, men än så länge är de rena alternativen till den amerikanska uppstickaren få.

Men snart blir det ändring på det. Mercedes, Volvo, BMW har alla nyheter på gång – men även VW-koncernen lurar i faggorna. Det rapporterar brittiska Autocar.

Tre elbilar inom kort

Enligt tidningen så kommer Audi inom kort ha ett treklöver av elbilar under benämning ”e-tron” och spjutspetsen blir en direktkonkurrent till Tesla Model S.

– 2020 kommer vi ha tre elbilar i modellutbudet. Vi börjar med produktionsversionen av konceptet e-tron quattro som kommer att ha en räckvidd på 500 km. 2025 så kommer 25 procent av vår modellinje bestå av batteridrivna bilar, sa Audichefen Rupert Stadler till Autocar.

Direktkonkurrent till Model S

Toppmodellen, en stor sedan som tros få namnet A9, kommer enligt Stadler att vara ”så högt upp som möjligt, i A8-segmentet” samt ha en autopilot som ligger snäppet över dagens versioner.

När det kommer till prestanda ska den motsvara och direktkonkurrera med Teslas Model S.

Under skalet är det att förvänta samma struktur som på produktionsversionen av e-tron quattro. Det innebär att tre elmotorer, en fram/två där bak med en systemeffekt på över 400 hästar som grund.

När vi kan få en första glimt av bilen återstår att se, men förhoppningsvis lyfter Audi lite på locket på Parissalongen nu i början av oktober.

Har du nyhetstips till Aftonbladet Bil? Mejla ditt tips hit.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN