Ska förbjuda bensin- och dieselbilar 2030

MOTOR

Ett totalförbud för fossildrivna bilar 2030.

Det är vad tyska förbundsrådet beslutat att införa i landet.

Nu ska de övertyga resten av EU att göra detsamma.

Nedräkningen mot en fossilfri bilflotta har redan påbörjats och nu har Tyskland stakat ut sin väg tydligt. Redan om 14 år ska det vara förbjudet att sälja bensin- eller dieselbilar, det rapporterar tyska Der Spiegel.

I beslutet så uppmanas EU-kommissionen att ”utvärdera den senaste tidens skatte- och avgiftspraxis i medlemsstaterna och se hur de effektivt kan främja biltransporter med nollutsläpp. För att senaste 2030 ha ett unionsgemensamt beslut på att bara sälja utsläppsfria personbilar.”

Tydligt första steg

Det drastiska beslutet kommer av att tidigare åtgärder för att stimulera elbilsförsäljning rönt ett väldigt ljumt intresse. Om uppsatta klimatmål ska avklaras så måste något ske snabbt, och en tydlig markering är första steget.

Förbundsrådets beslut är en kraftig markering och även om uppmaningen till EU i sig inte är bindande för övriga unionen på något sätt, lär den ligga på bordet vid framtida förhandlingar. Och den som inte tror att Tyskland har rätt mycket att säga till om vid dessa – lär få ett bryskt uppvaknande.

Beslutet och uppmaningen till EU lär skapa en del stress bland biltillverkarna. Om unionen börjar förändra skatterna kring drivmedel – förändrar det spelplanen och kan innebära att gjorda investeringar inte bär sig.

Om EU och övriga medlemsländer inför liknande förbud, lär det snabbt påverka försäljningen

■ ■ ■ Har du nyhetstips till Aftonbladet Bil? Mejla ditt tips hit.

ARTIKELN HANDLAR OM

Tyskland

Bilism

Bilar