Barnbarnen hittade samlingen – värd 240 miljoner

Av: Erik Gustafsson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 7 | Foto: Foto: AP
Ferrarin värd 154 miljoner kronor.

Tio år efter entreprenören Roger Baillons bortgång skulle barnbarnen rensa ur förråden.

Då hittade de 59 bilar. Och plötsligt blev arvet mer än skapligt.

Nu är bilarna sålda – för 240 miljoner kronor.

Egentligen tänkte Roger Baillon köpa på sig en samling drömbilar, renovera upp dem och ställa ut dem på ett framtida bilmuseum. Men när affärerna gick dåligt blev han tvungen att sälja av samlingen. Men några behölls. 59 bilar ställdes in i ladorna på den franska gården, och glömdes bort.

När barnbarnen i slutet av förra året öppnade portarna visste de inte vad som väntade, förrän nu. I helgen såldes samlingen som totalt inbringade 25,15 miljoner euro, motsvarande 240 miljoner kronor.

En av 36 tillverkade

Dyrast blev en Ferrari 250 GTO SWB California Spider från 1961 som ensam klubbades för 154 miljoner kronor. Bilen är en av endast 36 byggda och ägdes tidigare av den franska skådespelaren Alain Delon och har förevigats på bild tillsammans med Jane Fonda.

En annan av samlingens dyrgripar blev en Maserati A6G 2000 som bara byggdes i tre exemplar. Prislappen? 18,9 miljoner kronor.

Samlingen splittras

Totalt drog auktionen 3 500 besökare  och ytterligare 1 000 var med vid budgivningen över nätet. Men även om bilarna drog in mängder av pengar innebär auktionen att Roger Baillons dröm aldrig uppfylldes. Bilarna såldes en och en, vilket betyder att samlingen nu splittras över hela världen.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN

MER OM MIN BIL