Audis lill-suv får 367 hästar

Av: Felix Björklund

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 6

En kompakt-suv som håller jämna steg med en Porsche 911.

Nu har Audi vässat sin RS Q3 och med tillägget ”performance” blir den sportbilskvick.

Men nyheten är inte billig.

Audi har på senare breddat utbudet med prestandaversioner och nu kommer ytterligare en.

RS Q3 med tillägget performance.

Motorn i bilen är samma 2,5-liters femcylindriga enhet som sitter i flera Audi-bilar. En motor som prisats rikligt för sin karaktär och prestanda. Nu har man pumpat upp effekten till 367 hästkrafter och vridmomentet är 465 Nm 27 hk respektive 15 Nm mer än i vanliga RS Q3.

Lika startsnabb som en 911

Effekten går via dubbelkopplingslåda ner på alla fyra hjulen och det kommer gå undan för den som stampar på gasen.

Sett till ren acceleration kommer RS Q3 performance-ägaren att kunna hålla jämna steg med en Porsche 911 Carrera. Det innebär en sprint 0-100 km/h på 4,4 sekunder. Topphastigheten är satt till 270 km/h.

Kosmetiska förändringar

Förutom att fått lite mer kusar under huven har performance-modellen även fått ett par kosmetiska uppdateringar. Detaljer som grillkant, luftintag, takrails diffusorn bak samt del av takspoliern har fått en matt titanfinisch.

Vidare så har bilen även i standardutförande speciella 20-tumsfälgar, sportstolar samt röda bromsok. Vill man går det att lägga till ett RS-designpaket – utan extra kostnad. Det senare innebär att man får blå kontrasterande söm på ratt, växelväljare, mittarmstöd samt golvmattor.

Publik premiär för den upphottade lillsuven blir på bilmässan i Genéve. Grundpriset på bilen ligger på 61 000 euro i Tyskland (motsvarande 574 000 kronor) och de som trycker på köpknappen snabbt – kan få sin bil redan under andra kvartalet i år.

Har du nyhetstips till Aftonbladet Bil? Mejla ditt tips hit.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN

MER OM MIN BIL