Hotet: Kan dubbla besiktningspriserna

Av: Daniel Söderbäck

Publicerad:
Uppdaterad:

Opus vd rasar efter Transportstyrelsens förslag om besiktning vartannat år

1 av 4 | Foto: Foto: Transportstyrelsen

Besiktning vartannat år föreslår Transportstyrelsen. Då rasar branschen.

Opus hotar med att chockhöja priset för en billbesiktning.

– Det är rimligt att anta dubbla priser, eftersom staten har lurat branschen, säger Opus vd Magus Greko, till Dagens Industri.

Under torsdagen kom Transportstyrelsens förslag om förändringar i besiktningsförordningen. Den stora skillnaden mot dagens system är att det blir glesare mellan tillfällena, samt att lätta släpvagnar helt fråntas kravet att behöva kontrollbesiktigas.

Men förslaget sågas av branschen.

– Jag är mycket upprörd och förvåna. Förslaget är dåligt ur ett samhällsperspektiv och det är en sorglig dag för branschen, säger Magnus Greko, vd för bilprovaren Opus, till Dagens Industri.

”Branschen kompenserar”

Den största innebörden av förslaget innebär att första besiktningstillfället för personbilar och lätta lastbilar blir efter fyra är och därefter vartannat år. I dag är det tre år, vartannat år och sedan varje år, för en ny personbil. Men trots att man inte kommer behöva ta bilen lika ofta till kontroll – så ska nog bilägarna inte jubla.

Magnus Greko menar att en halvering av marknaden kan sluta i fördubblade priser.

– Om man ändrar förutsättningarna kommer branschen att kompensera sig för att få tillbaka sina investeringar, säger han.

Aftonbladet Bil har sökt Magnus Greko för en kommentar.

■ ■ ■ Har du nyhetstips till Aftonbladet Bil? Mejla ditt tips hit.

Publicerad: