Bilförsäljningen sjönk i maj

Av: Benjamin Ekroth

Publicerad:

Trögt för elbilar och laddhybrider

Antalet nysålda personbilar i maj sjönk med 16 procent jämfört med samma tid förra året. Bilbranschen är inte förvånade men håller ändå koll på utvecklingen.

Under maj registrerades 25 759 nya personbilar, enligt branschorganisationen Bil Sweden. Det är en minskning med 16,5 procent jämfört med motsvarande månad förra året.

Hittills i år har 117 071 nya personbilar registrerats, en nedgång med 9,6 procent jämfört med motsvarande period i fjol.

"Minskningen av nybilsregistreringarna i maj var väntad, inte minst mot bakgrund av att vi jämför med mycket starka fjolårssiffror", skriver Bil Swedens vd Bertil Moldén i en kommentar.

"Registreringstakten hittills i år ligger i linje med vår prognos för 2012 på 270 000 personbilar och 41 000 lätta lastbilar, och vi ser inga skäl att nu revidera prognosen. Det finns dock anledning att bevaka den fortsatta utvecklingen noga med tanke på den ekonomiska oro som råder i vår omvärld och fortsatta varsel på den svenska arbetsmarknaden", fortsätter Bertil Moldén.

Dieselbilarna stod för 67 procent av försäljningen i maj, hälften av dessa var miljöklassade bilar som släpper ut under 120 gram koldioxid per kilometer.

Krångliga supermiljöbilsregler

De så kallade supermiljöbilarna, elbilar och laddhybrider som släpper ut mindre än 50 gram CO2 per kilometer har inte gjort någon större succé. 148 sålda hittills i år, något som bland annat skylls på krångliga regler för vem som är berättigad den kraftiga premien på 40 000 kronor som köparen är berättigad till. Premien var tänkt som morot för köparna, men oklara regler och långsam hantering på Transportstyrelsen har gjort att utbetalningarna av premien har dragit ut på tiden och först nu i sommar tror man sig kunna betala ut de första premiepengarna. Premien gäller från 1 januari och fram till 31 december 2014 och går till de 5000 första supermiljöbilsköparna. Så med nuvarande försäljningstakten finns det alltså gott hopp om att bli en av de första 5000 köparna.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN