Nya regskyltar från nästa år

Från och med nästa år kommer det nya registreringsskyltar i samband med en upphandling.

– Vi har lagt ett år på att ta fram de nya skyltarna, säger Karim Barsoum på Transportstyrelsen.

Nästa år är det dags för Transportstyrelsen att göra en ny upphandling av nummerskyltar för bilar, motorcyklar och taxibilar.
– Vi tillverkar ju inte skyltarna själva, utan det sker på upphandling. Till nästa år har vi gjort en översyn på skyltarna för att hålla dem uppdaterade, säger Transportstyrelsens sakkunnige Karim Barsoum till Aftonbladet Bil.

De vanliga vita skyltarna som de flesta bilar har kommer alltid märkas med EU-symbolen, något som varit möjligt att välja bort tidigare.

Ny regskylt

Helt ny blir en tävlingsskylt som ska användas på tävlingsbilar som kör en begränsad sträcka på allmän väg.

– Det är till exempel rallybilar som kommer få använda de skyltarna, säger Karim Barsoum.

Dessutom kommer fler skyltar få EU-märkning, bland annat de lite mindre, så kallade USA-skyltarna. Tidigare har de varit svåra att få godkända till sina bilar, men det är något som kommer bli lättare framöver.

– Det har varit viktigt för oss att lyssna på vad omvärlden har för åsikter om skyltarna, för det är något som engagerar många. Både införandet av en tävlingsskylt och en mindre MC-skylt är önskemål från intresseorganisationer.

De nya skyltarna väntas börja tillverkas under 2014, men vilken tillverkare som vunnit upphandlingen är ännu inte klart.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN